Σ' αυτό το τεύχος... Εκτύπωση
Τεύχος 114, περίοδος: Ιανουάριος - Μάρτιος 2011


… των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή εστιάζει στις «συμμετρικές» εθνικές ιδεολογίες πίσω από τις οποίες οργανώνεται τόσο η κυβερνητική πολιτική αναδιανομής πλούτου και εξουσίας υπέρ του κεφαλαίου, όσο όμως και οι υποτιθέμενες «ριζοσπαστικές εναλλακτικές προτάσεις» μερίδων της Αριστεράς, με αποτέλεσμα τη διαιώνιση της ηγεμονίας του νεοφιλελευθερισμού στη συγκυρία (Το αδιέξοδο ως πολιτική ρύθμισης. Το φαντασιακό της συλλογικής ενοχής στην εποχή της παλινόρθωσης).

Ακολουθούν δύο άρθρα τα οποία ασκούν κριτική στις τρέχουσες απόψεις και διαμάχες αναφορικά με την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, εστιάζοντας στις εθνοκεντρικές προτάσεις εξόδου από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτάσεις που κατά κανένα τρόπο δεν μπορούν να αντιπροσωπεύσουν τα συμφέροντα των υποτελών τάξεων: Γιάννης Μηλιός και Δημήτρης Τζανακόπουλος, Κοινωνικός μετασχηματισμός και έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Σπύρος Λαπατσιώρας και Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Ταξίδι μέσα στην ήττα. Πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης ή πολιτικές αξιοποίησης της κρίσης; Σκέψεις για μια αριστερή στρατηγική.

Στη συνέχεια δημοσιεύεται το δεύτερο μέρος της μελέτης του Άκη Γαβριηλίδη, Οι καθηγητές του τίποτα, που με αφορμή την αρθρογραφία των Στάθη Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, αλλά και τις αντιδράσεις που αυτή προκαλεί, προσεγγίζει κριτικά τα ιδεολογικά υποσύνολα που κυριαρχούν στην αριστερή ιστοριογραφία για τον εμφύλιο πόλεμο: Η αντι-αναθεώρηση ως ιστορική επιστήμη.

Έπονται το σημείωμα του Μπάμπη Νίκα, Ο άλλος εκπαιδευτικός, το οποίο ανιχνεύει τις αντιφάσεις και τα εξωτερικά και εσωτερικά όρια που έχει μια εναλλακτική παρέμβαση στη σχολική τάξη, το άρθρο του Νίκου Τριμικλινιώτη, Σημείωση για τη μη αναγνωρισμένη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Ταξικές παράμετροι και η μελέτη της Μαρίας Ιωάννου, Οι βλαχόφωνοι πληθυσμοί της Ελλάδας και η διαμόρφωση της εθνικής τους συνείδησης.

Την ύλη του τεύχους ολοκληρώνει η εκτενής παρουσίαση από τον Μιχάλη Μπαρτσίδη του βιβλίου του Ζορζ Κανγκιλέμ, Το Κανονικό και το Παθολογικό και των θεωρητικών αποτελεσμάτων που αυτό παρήγαγε (Η άγρια ευρυθμία των κανόνων) και το Αλφαβητικό - Θεματικό Ευρετήριο των Θέσεων για το 2010.

«Θ.» 03.01.11

 
Επόμ. >
Θέσεις, τριμηνιαία επιθεώρηση, 38ο έτος (1982-2020), εκδόσεις Νήσος, (Σαρρή 14, 10553, Αθήνα, τηλ-fax: 210-3250058)
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα για μη εμπορικούς σκοπούς, υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή