Μ’ αυτό το τεύχος... Εκτύπωση
Τεύχος 120, περίοδος: Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2012


...οι Θέσεις έγιναν 30 χρονών! Γιορτάζοντας την αδιάλειπτη εκδοτική παρουσία μας τέσσερις φορές ετησίως επί τρεις δεκαετίες, αποφασίσαμε να ανανεώσουμε την εμφάνιση του περιοδικού. Ζητήσαμε τη βοήθεια του στενού μας φίλου και συντρόφου Δημήτρη Αρβανίτη ( www.espressostudio.gr ), από το ταλέντο του οποίου προέκυψε το ανά χείρας αποτέλεσμα.

Στην ύλη του τεύχους, η Συντακτική Επιτροπή ( Οι νόμοι της Φυσικής δεν ισχύουν για τους πλούσιους. Μια περιήγηση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα) αναλύει την κοινωνική και πολιτική συγκυρία που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου 2012. Στην ίδια κατεύθυνση, ο Γιώργος Φουρτούνης με το άρθρο του Δυο-τρία πράγματα που ξέρουν για μας, σχολιάζει το νόημα που έχει η διεθνής υποστήριξη διανοουμένων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Δημήτρης Δημούλης και Soraya Lunardi ( Η συντακτική εξουσία πέρα από τον αστικό συνταγματισμό και την αδυναμία του πλήθους) αναλύει την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του λαού στο πολιτικό προσκήνιο σε σύγκρουση με τους θεσμούς άσκησης της καπιταλιστικής πολιτικής κυριαρχίας και τους επαγγελματίες πολιτικούς. Ο Παναγιώτης Σωτήρης ( Η εποχή των εξεγέρσεων και η Αριστερά) ερμηνεύει τη διαδικασία ανατροπής του πολιτικού σκηνικού, καταθέτοντας σκέψεις για τις «πλατείες», την πολιτική και την αριστερή στρατηγική σε ένα τοπίο εκπλήξεων και ανατροπών.

Ακολουθούν τρία κείμενα μαρξιστικής θεωρίας: Michael Heinrich, Ένα πράγμα με υπερβατικές ιδιότητες: Το χρήμα ως κοινωνική σχέση στον καπιταλισμό. Ιάσων Κούβδος, Μια ανάγνωση της θεωρίας της ιδεολογίας του Λουί Αλτουσέρ. Γιώργος Οικονομάκης και Γιώργος Παπαλεξίου, Εξωτερικές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, νεοκλασική και μαρξιστική ανάλυση: μια θεώρηση.

Την ύλη του τεύχους ολοκληρώνουν οι κριτικές μελέτες του Γρηγόρη Λάζου, Η αύξηση της εγκληματικότητας στη σύγχρονη Ελλάδα και του Νίκου Τσίρου, Η συνεισφορά της περιγραφικής θεωρίας της απόφασης στο έργο του Παναγιώτη Κονδύλη για την ερμηνεία του δικαίου και το σχηματισμό της δικαστικής απόφασης.


«Θ.» 30.06.12


 
Επόμ. >
Θέσεις, τριμηνιαία επιθεώρηση, 39ο έτος (1982-2021), εκδόσεις Νήσος, (Σαρρή 14, 10553, Αθήνα, τηλ-fax: 210-3250058)
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα για μη εμπορικούς σκοπούς, υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή