Σ'αυτό το τεύχος... Εκτύπωση
Τεύχος 133, περίοδος: Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2015


… των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή (A whiter shade of pale. Διαχείριση της κρίσης και εξουσία) αναφέρεται στο νέο πολιτικό και οικονομικό τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015.

Ακολουθεί το άρθρο του Βασίλη Δρουκόπουλου, «Εξ οικτράς ανάγκης»: Βραχείς περιορισμοί και τα αναπόφευκτα επινοήματα του κεφαλαίου, το οποίο παίρνοντας αφορμή από την «τραπεζική αργία» και τους περιορισμούς στην κίνηση τραπεζικών λογαριασμών και κεφαλαίων που θεσμοθετήθηκαν στις 28/6/2015, επισημαίνει ότι τα βασικά προβλήματα που ανακύπτουν συχνά στον τραπεζικό/πιστωτικό τομέα, από τις κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος, όπως και τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι αρχές, δεν διαφέρουν σημαντικά στην πορεία του χρόνου.

Στη συνέχεια δημοσιεύονται δύο σημαντικά κείμενα μαρξιστικής θεωρίας: Ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Λουί Αλτουσέρ, Όντας μαρξιστής στη φιλοσοφία, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν λίγους μήνες στα γαλλικά, και η εκτεταμένη μελέτη του Michael Heinrich για τη χρηματική θεωρία της αξίας του Μαρξ.

Στο επόμενο άρθρο, ο Αδαμάντιος (Μάκης) Πασχαλίδης παρουσιάζει την ταξική σύγκρουση των «χωριατών» του πρώτου μισού του 19ου αιώνα στη Γαλλία, σύμφωνα με τους Μπαλζάκ, Λούκατς και Μαρξ. Ακολούθως, ο Δημήτρης Κόκορης προσεγγίζει μια πτυχή από την Ελλάδα της Κατοχής: Μια ναζιστική εφημερίδα στη Θεσσαλονίκη: Νέα Ευρώπη, 1941-1944.

Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με το άρθρο της Στυλιανής Γ. Λέτσιου, Οι γυναίκες ψηλώνουν ξαφνικά τα Σαββατοκύριακα: Γυναίκες, μόδα και παπούτσια σ’ ένα ακριτικό χωριό του νομού Σερρών.


«Θ.» 2.10.2015

 
Επόμ. >
Θέσεις, τριμηνιαία επιθεώρηση, 40ο έτος (1982-2022), εκδόσεις Νήσος, (Σαρρή 14, 10553, Αθήνα, τηλ-fax: 210-3250058)
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα για μη εμπορικούς σκοπούς, υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή