Σ' αυτό το τεύχος... Εκτύπωση
Τεύχος 135: περίοδος Απρίλιος - Ιούνιος 2016


… των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή (New SYRIZA. Χρονικό μιας πολιτικής μετάλλαξης) σχολιάζει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση του προηγούμενου τεύχους του περιοδικού, σκιαγραφώντας τον κεντροαριστερό, πλέον, χαρακτήρα των πολιτικών που ακολουθεί το πάλαι ποτέ κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ακολουθεί το κείμενο του Βασίλη Δρουκόπουλου, Οι Cabot-ίνοι της εξουσίας, το οποίο αναφέρεται στο ιστορικό παράδειγμα της Newfoundland στη Βόρειο Αμερική κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, για να συναγάγει χρήσιμα συμπεράσματα για την τωρινή εξέλιξη των πραγμάτων σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Στη συνέχεια δημοσιεύεται το άρθρο του Γιώργου Πανταζόπουλου, Η Αριστερά αντιμέτωπη με τη στρατηγική της λιτότητας. Προσγείωση στην έρημο του πραγματικού, το οποίο παρουσιάζει τους παράγοντες και τις διαδικασίες που οδήγησαν στην ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ στο κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο διακυβέρνησης.

Έπονται το άρθρο του Αντώνη Μπρούμα, Κινήματα των κοινών & «προοδευτικές» κυβερνήσεις ως δυαδική εξουσία. Η προοπτική για τον ριζοσπαστικό κοινωνικό μετασχηματισμό στην Ευρώπη, και το πρώτο, θεωρητικό, μέρος της μελέτης των Γιώργου Οικονομάκη, Γιάννη Ζησιμόπουλου, Δημήτρη Κατσορίδα, Γιώργου Κόλλια και Γιώργου Κρητικίδη, Κοινωνικές τάξεις: Θεωρία και εμπειρική διερεύνηση στην ελληνική κοινωνία.

Ακολούθως, ο Παναγιώτης Σωτήρης παρουσιάζει τη μελέτη του πάνω στο έργο των Gilles Deleuze και Felix Guattari: Γραμμές διαφυγής, μειονότητες, μηχανές πολέμου: Μπορεί να υπάρξει μια Ντελεζιανή πολιτική;

Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με τη βιβλιοκριτική του Σταύρου Σταυρίδη για το βιβλίο των Μ. Εμμανουηλίδη και Α. Κουκουτσάκη: Χρυσή Αυγή και στρατηγικές διαχείρισης της κρίσης (Αθήνα: Futura, Ιούνιος 2013).


«Θ.» 31.3.2016

 
Επόμ. >
Θέσεις, τριμηνιαία επιθεώρηση, 39ο έτος (1982-2021), εκδόσεις Νήσος, (Σαρρή 14, 10553, Αθήνα, τηλ-fax: 210-3250058)
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα για μη εμπορικούς σκοπούς, υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή