Σ' αυτό το τεύχος... Εκτύπωση
Τεύχος 146, περίοδος: Ιανουάριος - Μάρτιος 2019


… των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή: Εικονική πραγματικότητα. Ψαρεύοντας στα θολά νερά του εθνικισμού, σκιαγραφεί, αφενός την ατελέσφορη απόπειρα της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει την ενσωμάτωσή της στις νεοφιλελεύθερες στρατηγικές της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς ως πάλη κατά της Ακροδεξιάς, και αφετέρου τη σχεδόν καθολική κυριαρχία του εθνικισμού στην πολιτική σκηνή.

Ακολουθεί το 1ο μέρος της μελέτης του Σπύρου Λαπατσιώρα, Διεκδικήσεις του ελληνικού και τουρκικού κράτους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Το πρώτο αυτό μέρος, εστιάζει στους όρους και τους ορισμούς του «διεθνούς δικαίου», δηλαδή στους αναγνωρισμένους κανόνες εκφοράς των διεκδικήσεων των κρατών ή, με διαφορετικά λόγια, την «έγκυρη» γραμματική και το συντακτικό με τα οποία οφείλουν να οργανώνονται και να παρουσιάζονται από τα κράτη οι εν λόγω διεκδικήσεις.

Στη συνέχεια οι Σοράγια Λουνάρντι και Δημήτρης Δημούλης, προσεγγίζουν την πολιτική του κεφαλαίου στη Βραζιλία, παίρνοντας αφορμή από τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη χώρα αυτή: Ο δομικός νεοφιλελευθερισμός μέχρι την εκλογή Μπολσονάρο.

Ακολούθως, ο Fernando Ramalho Martins παρουσιάζει τη θεωρία της διοίκησης σε κριτική προοπτική, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει μια μαρξιστική προσέγγιση στο πλαίσιο του εν λόγω θεωρητικού πεδίου.

Έπονται τα άρθρα τουΆγγελου Γουνόπουλου, Η κοινωνική σχέση, το πολιτικό και ο άνθρωπος ως φόντο της «Κοινωνικής Οντολογίας» του Παναγιώτη Κονδύλη και του Κοσμά Μανουδάκη, Τυποποίηση τιμών και επιλογή τεχνικών στον D. Ricardo.

Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με τη βιβλιοκρισία του Γιάννη Σκαλιδάκη για το βιβλίο του Σπύρου Σακελλαρόπουλου: Ο κυπριακός κοινωνικός σχηματισμός και το Αλφαβητικό - Θεματικό Ευρετήριο του περιοδικού για το 2018.
«Θ.» 30.12.2018

 
Επόμ. >
Θέσεις, τριμηνιαία επιθεώρηση, 37ο έτος (1982-2019), εκδόσεις Νήσος, (Σαρρή 14, 10553, Αθήνα, τηλ-fax: 210-3250058)
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα για μη εμπορικούς σκοπούς, υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή