Σ'αυτό το τεύχος... Εκτύπωση
Τεύχος 149, περίοδος: Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2019


… των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή, Η αβάσταχτη ελαφρότητα της αστικής λογοκοπίας, σκιαγραφεί το πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε κατά τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, εστιάζοντας κυρίως στην επικοινωνιακή πολιτική, τις ιδεολογικές συντεταγμένες και τις στρατηγικές στοχεύσεις, για εμβάθυνση των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών της νέας κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, σκιαγραφεί τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα στην Ελλάδα.

Ακολουθούν δύο άρθρα τα οποία αναλύουν τη στρατηγική στοχοθεσία, την ιδεολογία, αλλά και το κοινωνικό υπόβαθρο των εθνικιστικών και ρατσιστικών πολιτικών δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο: Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, Σημειώσεις στο περιθώριο σχετικά με την άνοδο του ρατσισμού και εθνικισμού, και Σοράγια Λουνάρντι και Δημήτρης Δημούλης, Καλπάζων νεοφιλελευθερισμός και θεσμική αστάθεια. Η Βραζιλία το 2019.

Στη συνέχεια, δημοσιεύουμε το κείμενο της Heide Gerstenberger, Στοιχεία μιας ιστορικοϋλιστικής θεωρίας του κράτους, το οποίο, γραμμένο το 1972, καθιστά σαφές ότι μια μαρξιστική ανάλυση των δομικών χαρακτηριστικών και της λειτουργίας του καπιταλιστικού κράτους δεν μπορεί να εξαντλείται, όπως συμβαίνει συχνά στις μέρες μας, στην κριτική των νεοφιλελεύθερων στρατηγικών και την επίκληση του «κοινωνικού κράτους» των δεκαετιών του 1960 και 1970.

Έπονται οι μελέτες του Γιώργου Σωτηρόπουλου, Η διαλεκτική του ορθού, η οποία διερευνά τη δυνατότητα προς μια υλιστική θεώρηση της δικαιοσύνης, και του Λάμπρου Λαμπριανού, σχετικά με τον χαρακτήρα και τα όρια της επιβολής νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην εκπαίδευση και την επιστήμη.

Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με το 3ο μέρος της κριτικής του Γιώργου Σταμάτη (Μια δι’ αναρριχήσεως επί της προσόψεώς της εισπήδηση στη μαρξιστική οικονομική θεωρία), προς την Εισαγωγή που συνέγραψε ο Bertram Schefold στον 3ο τόμο του Κεφαλαίου της MEGA (Συνολική Έκδοση [των έργων] Μαρξ-Ένγκελς).


«Θ.» 30.9.2019

 
Επόμ. >
Θέσεις, τριμηνιαία επιθεώρηση, 38ο έτος (1982-2020), εκδόσεις Νήσος, (Σαρρή 14, 10553, Αθήνα, τηλ-fax: 210-3250058)
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα για μη εμπορικούς σκοπούς, υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή