Σ'αυτό το τεύχος... Εκτύπωση
Τεύχος 150, περίοδος: Ιανουάριος - Μάρτιος 2020


… των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή, 150 τεύχη Θέσεις. Για μια διακριτή μαρξιστική πολιτική παρέμβαση στον χώρο της θεωρίας, αναφέρεται συνοπτικά στα θεωρητικά μέτωπα που άνοιξε και συνεχίζει να υπηρετεί το περιοδικό μας, αλλά και στις μεταβολές της συγκυρίας, των ιδεολογικών προκείμενων και των κινηματικών διαδικασιών που χαρακτήρισαν την περίοδο από το 1982 μέχρι σήμερα.

Ακολουθεί το τρίτο και τελευταίο μέρος της μελέτης του Σπύρου Λαπατσιώρα, Διεκδικήσεις του ελληνικού και τουρκικού κράτους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Το τρίτο αυτό μέρος, παρουσιάζει τα βασικά στοιχεία μέσω των οποίων συγκροτείται η διένεξη μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού κράτους, με βάση τις διαφορετικές εκατέρωθεν ερμηνείες του «διεθνούς δικαίου», για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι οι εθνικιστικές αφηγήσεις που αναπτύσσονται σε κάθε χώρα, αποτελούν ανασχετικό παράγοντα στην προοπτικής μιας διευθέτησης της διένεξης.

Το επόμενο άρθρο, των Salvador Millaleo και Ana Lucia Sabadell, με τίτλο Το ξύπνημα της Χιλής. Κοινωνική έκρηξη και παραβιάσεις δικαιωμάτων στην κρίση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, παρουσιάζει τις μαζικές αντικυβερνητικές-αντικαθεστωτικές κινητοποιήσεις οι οποίες, παρά τις απόπειρες ωμής καταστολής τους από το κράτος, αμφισβητούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο πολιτικών στη Χιλή.

Έπονται οι μελέτες του Διονύση Τζαρέλλα, Η έννοια του οικονομικού μηχανισμού του κράτους στη θεωρία του Ν. Πουλαντζά: μια κριτική προσέγγιση την εποχή του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και των Βόλφγκανγκ Μύλλερ και Κρίστελ Νόιζυς, Σχετικά με τη θεωρία του κράτους κοινωνικής πρόνοιας, οι οποίες προσεγγίζουν όψεις της οικονομικής λειτουργίας του καπιταλιστικού κράτους, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στις απολογητικές θεωρίες για τον «κοινωνικό» και «αναδιανεμητικό» ρόλο αυτού του κράτους.

Στη συνέχεια δημοσιεύεται η μελέτη των Σπύρου Σακελλαρόπουλου και Μανώλη Χουμεριανού, Σχετικά με την «απολογία» του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου Χαράλαμπου Βατυλιώτη (Βάτη) στην Κομιντέρν γύρω από τη στάση του Κόμματος στην εξέγερση του 1931, η οποία, με βάση ένα άγνωστο μέχρι σήμερα αρχειακό υλικό, φωτίζει μια ενδιαφέρουσα φάση της κυπριακής ιστορίας.

Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με το άρθρο του Αδαμάντιου (Μάκη) Πασχαλίδη, Η σχέση επαρχίας-Παρισιού στον Μπαλζάκ και πόλης-υπαίθρου στους Μαρξ και Ένγκελς. Παράλληλες (όχι ασύμπτωτες) αναγνώσεις, και το Αλφαβητικό - Θεματικό Ευρετήριο του περιοδικού για το 2019.«Θ.» 30.12.2019

 
Επόμ. >
Θέσεις, τριμηνιαία επιθεώρηση, 38ο έτος (1982-2020), εκδόσεις Νήσος, (Σαρρή 14, 10553, Αθήνα, τηλ-fax: 210-3250058)
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα για μη εμπορικούς σκοπούς, υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή