Σ'αυτό το τεύχος... Εκτύπωση
Τεύχος 153, περίοδος: Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2020


… των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή, Οι μάσκες έπεσαν, τοποθετείται στα επίδικα ζητήματα της τρέχουσας συγκυρίας: τον ακροδεξιό νεοφιλελευθερισμό της κυβέρνησης, τους διεθνοπολιτικούς ανταγωνισμούς στη Μεσόγειο και το εθνικιστικό και φοβικό κλίμα που καλλιεργείται στο εσωτερικό της χώρας, την αθλιότητα των «στρατοπέδων συγκέντρωσης και των επαναπροωθήσεων προσφύγων και το τέλος της δίκης της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.

Τα επόμενα τρία κείμενα αναλύουν διαφορετικές όψεις της τροφοδότησης του ναζισμού και του φασισμού από το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του.

Το κείμενο του Δημήτρη Ψαρρά, Χρυσή Αυγή και κρατικοί μηχανισμοί αποτελεί αναδημοσίευση τριών κεφαλαίων από το βιβλίο του συγγραφέα Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής, το οποίο κυκλοφόρησε το 2012, όταν η ναζιστική συμμορία βρισκόταν σε άνοδο. Δείχνει όχι απλώς τις ιδιαίτερες σχέσεις της με την ΕΛ.ΑΣ., αλλά και, αφενός, πώς πολλά «δημοκρατικά» Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας προώθησαν τα ηγετικά στελέχη της ως «ειδικούς» επί των «εθνικών θεμάτων» μετά τα εθνικιστικά συλλαλητήρια στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και αφετέρου, πώς διάφοροι εκκλησιαστικοί ηγέτες προσέγγισαν τις θέσεις της. Το κείμενο του Τάσου Κωστόπουλου, Οι ναζί από την ανυποληψία στην κεντρική πολιτική σκηνή: πώς «δέθηκε η υπόθεση» αποτελεί αναδημοσίευση εισήγησης του συγγραφέα από το 2013, όπου και πάλι σκιαγραφείται η προνομιακή θέση που εξασφάλισαν οι Έλληνες ναζιστές στα ΜΜΕ ως «ειδικοί» στα «εθνικά θέματα» μετά την εθνικιστική υστερία που εγκαινιάστηκε το 1991-92 με το «Μακεδονικό», όπως και μετά τη νεολαιίστικη εξέγερση του Δεκέμβρη 2008. Τέλος το κείμενο του Tζέιμς Κ. Ουίτμαν, Το αμερικανικό πρότυπο του Χίτλερ αποτελεί μετάφραση ορισμένων τμημάτων του ομώνυμου βιβλίου του συγγραφέα, στα οποία σκιαγραφείται ο τρόπος με τον οποίο η αμερικανική νομική κουλτούρα και το αμερικάνικο δίκαιο λειτούργησαν ως πρότυπο για τη ναζιστική Γερμανία, για να εισαγάγει μια ρατσιστική έννομη τάξη ακόμη και χωρίς κάποιον σαφή ορισμό της φυλής.

Στη συνέχεια της ύλης του τεύχους, ο Michael Heinrich, (Ποσοστά κέρδους: μπορούμε να μιλάμε για οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας;) αναφέρεται στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και στη συζήτηση γύρω από αυτές, ο Νίκος Τριμικλινιώτης, (Η ιθαγένεια στο σφυρί: μια αδιανόητη απειλή για το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την ευρωπαϊκή πολιτότητα) αναφέρεται στο πρόσφατο σκάνδαλο της «πώλησης» της κυπριακής και ευρωπαϊκής υπηκοότητας από το κυπριακό κράτος, ο Βασίλης Γεωργακούδης καταθέτει μια κριτική ανάγνωση του κειμένου του Gilles Deleuze «Πώς αναγνωρίζουμε τον στρουκτουραλισμό;», ενώ ο Αδαμάντιος (Μάκης) Πασχαλίδης διερευνά στο έργο του Μαρξ, από τη Γερμανική Ιδεολογία, στα Grundrisse, μέχρι το Κεφάλαιο πώς η λέξη Verkehr, (και οι παράγωγές της) συνδέεται με έννοιες που αλλάζουν.

Η ύλη του τεύχους κλείνει με δύο ενδιαφέρουσες βιβλιοκριτικές: Γιώργος Σταμάτης, Παράδοξον αντί τραγελαφικού, για το βιβλίο: Δημήτρης Μιχαήλ, Παραδοξολόγιον (μικρή ανθολογία λογικοφιλοσοφικών προβλημάτων) και Σπύρος Σακελλαρόπουλος, για τον συλλογικό τόμο: Cypriot Nationalisms in Context . History , Identity and Politics.
«Θ.» 8.10.2020

 
Επόμ. >
Θέσεις, τριμηνιαία επιθεώρηση, 39ο έτος (1982-2021), εκδόσεις Νήσος, (Σαρρή 14, 10553, Αθήνα, τηλ-fax: 210-3250058)
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα για μη εμπορικούς σκοπούς, υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή