Σ'αυτό το τεύχος... Εκτύπωση
Τεύχος 154, περίοδος: Ιανουάριος - Μάρτιος 2021


… των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή, Ελλάς-200: Δια της βίας «ανασύνταξη», σκιαγραφεί κριτικά τις ιδεολογικές και πολιτικές συντεταγμένες της κυβέρνησης, η οποία αφενός συγχέει τον αναστοχασμό στο παρελθόν και το παρόν της κοινωνίας με τη διαφήμιση και την «τοποθέτηση προϊόντων» στην αγορά και αφετέρου χρησιμοποιεί την πανδημία ως άλλοθι για τη νομοθέτηση σειράς αντεργατικών και αντιεκπαιδευτικών μέτρων, με παράλληλη γιγάντωση των κατασταλτικών κλάδων του κρατικού μηχανισμού και τη χρήση ωμής αστυνομικής βίας ενάντια στις διαμαρτυρίες που τροφοδοτεί η υποβόσκουσα κοινωνική δυσαρέσκεια.

Τα επόμενα δύο κείμενα αποτιμούν τη συμβολή του Φρίντριχ Ένγκελς στη μαρξιστική θεωρία και πολιτική, καθώς το 2020 συμπληρώθηκαν διακόσια χρόνια από τη γέννησή του: Βασίλης Δρουκόπουλος, Το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας Ένγκελς στο Μάντσεστερ, το «φουγάρο της οικουμένης» και Γιάννης Μηλιός, Για τη συμβολή του Ένγκελς στη θεωρία του μαρξισμού.

Ακολουθεί το άρθρο των Μαρίας Μαρκαντωνάτου και Μάνου Σαββάκη, «Αόρατος εχθρός, επιτελικό κράτος και ατομική ευθύνη», το οποίο αποτελεί μια κριτική ανάλυση λόγου της επίσημης ενημέρωσης σχετικά με τον ιό COVID -19.

Στη συνέχεια της ύλης του τεύχους, ο Νίκος Τριμικλινιώτης, ασκεί κριτική στο ιδεολόγημα της κανονικοποίησης της διχοτόμησης στην Κύπρο, με αφορμή το βιβλίο του Γρηγόρη Ιωάννου: Ο Ντενκτάς στον Νότο - Η κανονικοποίηση της διχοτόμησης στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Ακολούθως η Δήμητρα Τζανάκη επιχειρεί μια αναδρομική ανάγνωση δώδεκα εργατικών ατυχημάτων «τραυματικής υστερίας», σκιαγραφώντας μια επικίνδυνη ερμηνεία περί της εκθηλυμένης / υστερικής ζωής απο τον Α΄ Παγκόσμιο στο 2020.

Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με το άρθρο του Γιώργου Οικονομάκη, Ταξικός προσδιορισμός και βασική διαστρωμάτωση της εργατικής τάξης: Μια επανεξέταση και το Αλφαβητικό - Θεματικό Ευρετήριο 2020 των Θέσεων.
«Θ.» 28.12.2020

 
Επόμ. >
Θέσεις, τριμηνιαία επιθεώρηση, 39ο έτος (1982-2021), εκδόσεις Νήσος, (Σαρρή 14, 10553, Αθήνα, τηλ-fax: 210-3250058)
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα για μη εμπορικούς σκοπούς, υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή