Επισκόπηση των γεγονότων του τριμήνου Εκτύπωση
Τεύχος 31, περίοδος: Απρίλιος - Ιούνιος 1990


Επισκόπηση των γεγονότων του τριμήνου
του Χρήστου Η. Χαλαζία

Γενάρης 1990

Απεβίωσε σε ηλικία 80 χρόνων ο Ευάγγελος Αβέρωφ Τοσίτσας επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ.

Το Φόρεϊν Όφις αποδέσμευσε τα αρχεία των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου.

Ο γ. γ. της ΕΑΡ κ. Λεωνίδας Κύρκος έχει θέσει θέμα αντικατάστασης του από την ηγεσία του Κόμματος.

Δηλώσεις του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή για τα όσα αναφέρουν γι' αυτόν τα αρχεία του Φόρεϊν Όφις. Παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΕΑΡ ο κ. Κουνελάκης. Επίσκεψη του νέου Βούλγαρου υπουργού εξωτερικών Δημητρώφ στην Αθήνα.

Φεύγουν οι αμερικανοί πεζοναύτες από τον Παναμά. Ο νέος πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας στη Γερμανία. Άρχισαν οι ανακρίσεις για την αγορά του αιώνα. Παρέμβαση της Τουρκίας στην Ελληνική πολιτική με αφορμή τις μετοικήσεις Ποντίων στη Θράκη. Μάχες στο Λίβανο με δεκάδες νεκρούς.

Η τράπεζα Χίου πωλήθηκε σε εφοπλιστικό όμιλο στον οποίο συμμετέχουν οι κ. κ. Βαρδινογιάννης, Γουλανδρής, Λιβανός. Επίσκεψη Σεβαρντνάτζε στη Ρουμανία.

Ο πρόεδρος δικτάτορας του Παναμά Νοριέγκα παρεδόθη στις Η.Π.Α. Οι αυξήσεις στα ενοίκια θα ξεπεράσουν το 1416%. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιδρά στην τοποθέτηση του κ. Κ. Μητσοτάκη για την Οικουμενική.

4.000 νεκροί από την επέμβαση των ΗΠΑ στον Παναμά. Η ΑΤΑ θα καθορισθεί για το πρώτο τετράμηνο του 1990 στο 16%. θετικές θεωρεί το ΠΑΣΟΚ τις δηλώσεις στελεχών του Συνασπισμού για τη σύγκλιση των δύο κομμάτων.

Επεκτείνονται οι διαδηλώσεις εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας στη Βουλγαρία.

10/1 Σε συνέντευξη του στο Ζάπειο ο κ. Ανδρ. Παπανδρέου διέγραψε το νέο ρόλο του ΠΑΣΟΚ.

700 δις το ταμειακό έλλειμμα του 1990.

Συνεχίζονται οι έρευνες για την «Ε.Ο. 17Ν» από τον εισαγγελέα Δημ. Τσεβά.

1.000 Ανατολικογερμανοί μεταναστεύουν την ημέρα στη Δυτ. Γερμανία. Την αποκατάσταση των θυμάτων των κομματικών εκκαθαρίσεων κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Τ. Ζί6κοφ ανακοίνωσε η νέα βουλγαρική κυβέρνηση. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη Λιθουανία για τρεις μέρες.

11/1 Ανέλαβε τα καθήκοντα του ο νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Γεώργιος Βλάχος.

Το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών ανακοίνωσε ότι η ονομαστική σωρευτική υποτίμηση της δραχμής έναντι του συνόλου των ξένων νομισμάτων ανήλθε σε 7,7% κατά τη διάρκεια του 1989. Παράταση ζωής πήρε από τους οικονομικούς εταίρους της Ανατολικής Ευρώπης η ΚΟΜΕΚΟΝ, καθώς η κρίσιμη 45η σύνοδος του Συμβουλίου Οικονομικής Συνεργασίας έληξε με συμφωνία για ριζική αναδιοργάνωση

Οι ιρακινές αρχές έλαβαν «πολιτικά και τεχνικά μέτρα» για να αντιμετωπίσουν την επίσχεση των υδάτων του Ευφράτη από την Τουρκία. Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι ΠΈνγκ ανακοίνωσε την άρση του στρατιωτικού νόμου με ραδιοτηλεοπτικό μήνυμα του.

12/1 ' Προφυλακισθη ο τ. πρόεδρος της κ. Σούλης Αποστολοπουλος για την υπόθεση του καλαμποκιού. Την απόφαση πήραν ο ανακριτής αεροπαγίτης κ. Κ. Παπαδόπουλος και οι κατήγοροι βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Κ. Ευμοιρίδης, Χρ. Μαρκογιαννάκης και Δημ. Κωστόπουλος. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε μέσα στο έτος 1989 κατά 14% σε σχέση με το 1988.

Αδιάλλακτος ο Μ. Γκορμπατσόφ ως προς τα αιτήματα των Λιθουανών να ανεξαρτητοποιηθούν από την ΕΣΣΔ και το Κ.Κ.Σ.Ε. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιλιέσκου δήλωσε ότι το Κ.Κ. Ρουμανίας είναι παράνομο.

13/1 Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σταύρος Ξαρχάκος παραιτήθη από το βουλευτικό αξίωμα.

Η Ε.Ε. του Συνασπισμού της Αριστεράς τάσσεται υπέρ της αυτοτέλειας των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στο Συνασπισμό. Ομάδες Ισλαμιστών διαδήλωσαν στην Κωσταντινούπολη ζητώντας τη μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί.

Πτώση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ. Οι δείκτες «Ντάου Τζόουυς» κατέγραψαν πτώση 36,27 μονάδες.

14/1 Ο Λεωνίδας Κύρκος προτείνει την παράταση της ζωής της Οικουμενικής, η Ν.Δ. αντιδρά.

Σφαγές μεταξύ Χριστιανών Αρμενίων και Αζέρων Μουσουλμάνων στην ΕΣΣΔ.

15/1 Η ΕΑΡ καταδίκασε το αλβανικό καθεστώς και διέκοψε τις σχέσεις της με τα Κ.Κ. Κίνας και Βορ. Κορέας.

Ο αρχηγός της ΔΗΑΝΑ θεωρεί μάταιες τις εκλογές της 8ης Απριλίου. Άρχισε η δίκη του αστυνομικού Μελίστα για το φόνο του δεκαπεντάχρονου Μιχάλη Καλτεζά.

16/1 Η ΑΔΕΔΥ ενημέρωσε τον αρχηγό της Ν.Δ. για τα προβλήματα των Δ.Υ. Ο σοβιετικός στρατός επεμβαίνει για να σταματήσει τη σφαγή Αρμενίων και Αζέρων.

Χιλιάδες Ανατολικογερμανοί κατάστρεψαν το κτήριο της κρατικής ασφάλειας «Στάζι».

17/1 Αντιπαράθεση του τ. υπουργού εξωτερικών κ. Καρ. Παπούλια και του σημερινού κ. Αντ. Σαμαρά για τους Έλληνες της Βορ. Ηπείρου. Ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στην υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να παραταθεί για έξη μήνες ακόμη η παραμονή των αμερικάνικων βάσεων.

Τις πρώτες ταυτότητες εξέδωσε για τους υπηκόους του το Παλαιστινιακό κράτος.

18/1 Ιδρύθηκε από τους 15 διαγραφέντες του Κ.Κ.Ε. το Νέο Αριστερό Ρεύμα (NAP).

Ανακλήθηκε η απόφαση της ρουμανικής κυβέρνησης που έθετε το Κ.Κ. Ρουμανίας εκτός νόμου.

Στη Βουλγαρία συνελήφθη ο τέως αρχηγός του κράτους Τοντόρ Ζίφκοφ. Ο Ντούμπτσεκ στην Ε.Ο.Κ., ζητά οικονομική βοήθεια.

19/1 Το αμερικάνικο Δημόσιο αίρει τη δίωξη του κατά του Γ. Κοσκωτά.

Δικαστική έρευνα για την απάτη των αυτοκινήτων που εκτελωνίζονται για λογαριασμό των Ποντίων.

Σπουδαστές των T.E.I, έκαναν κατάληψη στο Υπουργείο Παιδείας. Επίσπευση των εκλογών στην Ανατολική Γερμανία επιθυμεί ο δυτικογερμανός Καγκελάριος Χ. Κβλ.

20/1 Προτάσεις από ξένους αγοραστές για το 20% των μετοχών της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ ζητά να μη γίνουν εκλογές την Κυριακή των Βαΐων (8. 4. '90). Καζίνο και στη Θεσσαλονίκη.

Μονογράφηκε στην Άγκυρα συμφωνία μεταξύ της Δυτικής Γερμανίας και της Τουρκίας για παράδοση δύο φρεγατών για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

22/1 ' Η βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μπακογιάννη κάνει πρόταση προς τον τύπο να μη δημοσιεύει τις προκηρύξεις τρομοκρατικών οργανώσεων. Απορρίπτεται από μερίδα του τύπου.

Ανταρσία στο σοβιετικό στρατό κατά τη διάρκεια μαχών στο Μπακού. Αζέροι ευέλπιδες με τη βοήθεια συναδέλφων τους από τη Γεωργία μάχονται επί 20 λεπτά εναντίον σοβιετικών στρατιωτών.

23/1 Βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ζητάνε την επαναφορά της λίστας. Ο υπουργός των εσωτερικών κ. Κατριβάνος υιοθέτησε την πρόταση για πολιτική επιστράτευση των απεργών της Τ.Α. Ο πρόεδρος του Συνασπισμοΰ την αποδοκιμάζει.

Ο εισαγγελέας της υπόθεσης Μιχ. Καλτεζά ζητά να κηρυχθεί ένοχος ο αστυφύλακς Μελίστας.

24/1 Προωθείται το σ.ν. για τις ΔΕΚΟ.

Η ΕΣΗΕΑ αντιτίθεται στη λήψη μέτρων απαγόρευσης δημοσίευσης των προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων. Αποχώρησαν οι Σλοβένοι από το Κ.Κ. Γιουγκοσλαβίας.

25/1 24ωρη πανελλαδική εργατοϋπαλληλική απεργία.

Οι οικονομικές ανάγκες των προβληματικών ανέρχονται σε 280 δις δρχ. Άρχισαν οι εργασίες του 5ου έκτακτου Συνεδρίου της Κ.Ν.Ε. Εκτός νόμου το Εθνικό Συμβούλιο του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θεωρείται ως ο στρατιωτικός κλάδος του Μετώπου.

Συμφωνία με την οποία οι δύο υπερδυνάμεις θα επιθεωρήσουν για πρώτη φορά, η μία τις πυρηνικές κεφαλές της άλλης, υπέγραψαν αμερικάνοι και σοβιετικοί διαπραγματευτές.

26/1 Από το υπουργικό Συμβούλιο εγκρίθηκε ο φάκελος για τη Χρυσή Ολυμπιάδα.

Στη βουλή συζητήθηκε η πρόταση σχεδίου νόμου για την απαγόρευση δημοσιεύσεως των προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων. Την απελευθέρωση του Ν. Μαντέλα και τη μερική άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που ισχύει τα 3 τελευταία χρόνια, αποφάσισε σε ειδική συνεδρίαση το υπουργικό Συμβούλιο της Νότιας Αφρικής.

27/1 Το Εφετείο Αθηνών αθώωσε τον αστυφύλακα Μελίστα. Ομάδες νέων κάνουν κατάληψη του Πολυτεχνείου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αθώωση του αστυφύλακα.

Ελληνοαλβανικές συνομιλίες στην Αθήνα μεταξύ του υπουργού εξωτερικών της Αλβανίας κ. Σωκρατ. Πλάκα και της Ελλάδας κ. Αντ. Σαμαρά. Συμφώνησαν οι τρεις αρχηγοί στις ημερομηνίες για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας (232), τη διάλυση της βουλής (10 Μάρτη) και τις βουλευτικές εκλογές (8 Απριλίου).

Επεισόδια στην Κομοτηνή για τη φυλάκιση του μουσουλμάνου τ. βουλευτή Σαδίκ.

Ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων επικρίνουν τα κόμματα για τη στάση τους απέναντι στην απόφαση για τον Μελίστα.

27/1 Την υιοθέτηση πολυκομματικού συστήματος στην Ε.Σ.Σ.Δ. ζήτησε η «Δημοκρατική Πλατφόρμα», μια ομάδα από στελέχη βάσης του Κ.Κ.Σ.Ε.

Την παραίτηση του υπέβαλε ο αντιπρόεδρος της προσωρινής Ρουμανικής κυβέρνησης Ντουμίτρο Μαζίλου, καταγγέλλοντας το «Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας» για σταλινικές μεθόδους.

28/1 Οι Η.Π.Α. αποφάσισαν την κατάργηση των βάσεων της Νέας Μάκρης και του Ελληνικού.

Την αποχώρηση 15.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Δυτική Γερμανία πρόκειται να ανακοινώσει η Ουάσιγκτον.

29/1 Ο σοσιαλδημοκράτης Όσκαρ Λαφοντέν θα είναι ο αντίπαλος στις νέες εκλογές του καγκελαρίου Χ. Κβλ. 12 νεκροί στο Κοσυφοπέδιο.

30/1 Στρατός και αστυνομία σε κατάσταση επιφυλακής στην Κομοτηνή. Και η 3η συνάντηση εργοδοσίας - ΓΣΕΕ ναυάγησε. Ο πρώην ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ κατηγορείται για εσχάτη προδοσία. Κλείστηκε στις φυλακές Ρουμελσμπούργκ. Ο βος στόλος στο Βόσπορο.

31/1 Βυθίστηκε αύτανδρο ελληνικό φορτηγό 2818 κόρων έξω από το λιμάνι Σάουθαμπτον.

Ζητήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η άρση ασυλίας για τους ευρωβουλευτές Π. Ρουμελιώτη τ. υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Κ. Τσίμα τ. αρχηγό της Ε. Υ.Π.

Ένταση σε ΑθήναΆγκυρα. Η Τουρκία παρέχει «προστασία» στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέφυγε να πάρει θέση για τις υποθέσεις Μελίστα και Σαδίκ.

Φλεοάρης 1990

1/2 Ευθύνες στην Τουρκία επιρρίπτουν οι πολιτικοί αρχηγοί για τα γεγονότα στην Κομοτηνή.

Ψηφίστηκε στη Βουλή η παράταση της παραμονής των αμερικανικών βάσεων.

Το Κ.Κ.Ε. εσωτ. Αν. Αρ. προτείνει συνεργασία στο NAP. Ο αμερικανός Πρόεδρος προτείνει τη μείωση των στρατευμάτων στην Κεντρική Ευρώπη στο επίπεδο των 195.000 ανδρών, από τους 305.000 αμερικανούς και 565.000 σοβιετικούς στρατιώτες που υπηρετούν σήμερα στην Ευρώπη.

2/2 Την ανάκληση του γενικού προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή ζήτησε ο υπουργός εξωτερικών.

Η αμερικανική κυβέρνηση προτείνει την κατάργηση της αναλογίας 7 προς 10 στη στρατιωτική βοήθεια σε Ελλάδα και Τουρκία.

3/2 Η πολιτική ηγεσία αποφάσισε ομόφωνα την απέλαση του γενικού προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή. Διακήρυξη του Συνασπισμού με προτάσεις για συνεργασία.

4/2 Η Τουρκία απελαύνει τον Έλληνα πρόξενο από την Κωσταντινούπολη σε απάντηση για την απέλαση του Τούρκου προξένου της Κομοτηνής. Επιδρομή πέντε ανδρών στο Πολεμικό Μουσείο, οι οποίοι αφαίρεσαν δύο μπαζούκας από το εκθετήριο.

Ο γ.γ. του NATO κ. Μάυφρεντ Βέρνερ λέει ότι η Ατλαντική Συμμαχία υποστηρίζει την ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

5/2 Με προκήρυξη της η «Ε.Ο. 17Ν», στην εφημερίδα «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ», ανέλαβε την ευθύνη για τα δύο μπαζούκας.

Έκτακτη σύσκεψη των τριών αρχηγών των κομμάτων με τον πρωθυπουργό λόγω τηζ κρισιμότητας των Ελληνοτουρκικών.

6/2 Έκκληση του πρωθυπουργοί) κ. Ξ. Ζολώτα για «να σώσουμε την οικονομία».

Στελέχη της Ν.Δ. αντιτίθενται στο φορολογικό νομοσχέδιο. Η ΕΑΡ αποκλείει την έναρξη διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ. Στη συνθήκη της Λωζάνης παραπέμπουν με δηλώσεις τους οι κ.κ. Αντ. Σαμαράς και Γιλμάζ

7/2 Οι απεργίες συνεχίζονται.

Οι καταληψίες του Πολυτεχνείου δεν αποχωρούν. Επεισόδια με απεργούς της τράπεζας Πίστεως. Στάσεις εργασίας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το χρυσό μετάλλιο «ΖολιόΚουρί» απονέμει το Παγκόμιο Συμβούλιο Ειρήνης στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο.

Η Κ.Ε. του Κ.Κ.Σ.Ε υιοθέτησε σχέδιο - πρόταση του σοβιετικού ηγέτη, όπου περιλαμβάνεται η κατάργηση του άρθρου 6 του σοβιετικού συντάγματος, που κατοχυρώνει το μονοπώλιο της κυβερνητικής εξουσίας στο Κ.Κ.

8/2 Έμμεσοι φόροι και ο μεγάλος δακτύλιος είναι οι άξονες των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Με απόφαση του Εφετείου Θράκης δεν αποφυλακίζονται οι Σαδίκ και Σερίφ.

Ευρήματα ρωμαϊκής εποχής αποκαλύφθηκαν στην πλατεία Συντάγματος. Ο πρωθυπουργός της Ανατολικής Γερμανίας σε επιστολή του προς το Εβραϊκό Συνέδριο αναφέρει. «Η ανατολική Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη ολοκλήρου του γερμανικού λαού για το παρελθόν».

9/2 Το ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας αποφάσισε το άνοιγμα των λογαριασμών του Μ. Κουτσόγιωργα. Το Δ.N.T. ενημερώνεται, όπως κάθε χρόνο, για τις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας.

Ο Συνασπισμός υπέβαλε πρόταση για το περιβάλλον. Οι καπνοπαραγωγοί Αγρινίου καίνε τα καπνά τους. Η ΕΣΠΕ του Στ. Παναγούλη αποχωρεί από το Συνασπισμό.

10/2 Απαγορεύτηκε η έξοδος του Μ. Κουτσόγιωργα από τη χώρα, με απόφαση των τριών κατηγόρων βουλευτών.

Στη Σόφια ο αρχηγός της Ν.Δ. δήλωσε ότι υπάρχει κοινό πρόβλημα Ελλάδας Βουλγαρίας με την Τουρκία.

Παραβίαση του πνεύματος του Νταβός διαπίστωσε ο κ. Ανδρ. Παπανδρέου στο Βερολίνο με αφορμή τα γεγονότα της Κομοτηνής. Πρωτοβουλία της Γ.Σ.Ε.Ε. για να αποχωρήσουν οι καταληψίες από το Πολυτεχνείο.

Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Τζ. Μπέϊκερ, μιλώντας στα μέλη της επιτροπής διεθνών σχέσεων του ανώτατου Σοβιέτ, λέει ότι η αμερικανική κοινή γνώμη και το Κογκρέσο δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς η Ε.Σ.Σ.Δ. μπορεί να στέλνει δισεκατομμύρια στην Κούβα και τη Νικαράγουα, σε μια περίοδο που οι πόροι αυτοί χρειάζονται στο εσωτερικό.

11/2 Ο Κ. Καραμανλής δεν θέλει να είναι υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. σε δήλωση του είπε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής εμμένει στην άποψη του να αποχωρήσει από το δημόσιο βίο. Πρόβλημα στην Οικουμενική για τις επικείμενες αλλαγές στην ηγεσία του στρατού.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. δηλώνει ότι και στις τρεις ψηφοφορίες για Πρόεδρί» της Δημοκρατίας το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών». Με αφορμή τις αλλαγές που δεν έγιναν στο στρατό, ο αρχηγός της Ν.Δ. αποσύρει τους υπουργούς του που συμμετέχουν στην Οικουμενική. Απελευθερώθηκε ο Ν. Μαντέλα από τις φυλακές, όπου οι ρατσιστές τον είχαν δέσμιο 27 χρόνια.

Ο υπουργός των εξωτερικών της Δυτ. Γερμανίας δηλώνει ότι η ενοποίηση των δύο Γερμανιών θα γίνει πολύ γρήγορα.

12/2 Μετά την αποχώρηση των πολιτικών προσώπων, η Οικουμενική παίρνει υπηρεσιακό χαρακτήρα και τα υπουργεία αναλαμβάνουν οι προσωπικότητες της κυβέρνησης Γρίβα.

13/2 Ο πρωθυπουργός κ. Ξ. Ζολώτας βεβαιώνει ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα επηρεάσουν την οικονομία.

Γράφεται στον τύπο ότι οι δύο Γερμανίες, οι Η.Π.Α., η Σοβιετική Ένωση, η Αγγλία και η Γαλλία συμφώνησαν σε ένα σχέδιο δύο φάσεων, που οδηγεί στην ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

14/2 Πρόθεση της κυβέρνησης Ζολώτα είναι να ψηφίσει το φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι καπνοπαραγωγοί Φθιώτιδας απέκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών Λαμίας.

Δεν έγινε η συνάντηση ΣαμαράΓιλμάζ στην Οττάβα. Οι υπουργοί εξωτερικών των χωρώνμελών του NATO και του Συμφώνου της Βαρσοβίας συμφώνησαν στην Οττάβα να μειωθούν οι αμερικανικές και σοβιετικές δυνάμεις στην Κεντρική Ευρώπη στο επίπεδο των 195.000 στρατιωτών για την κάθε πλευρά. Οι καταληψίες αποχώρησαν από το Πολυτεχνείο.

15/2 Ο πρύτανης και άλλα μέλη της επιτροπής Ασύλου του Πολυτεχνείου κατηγορούνται για «υπόθαλψη εγκληματιών».

Με επιστολή του ο κ. Ανδρ. Παπανδρέου υπενθυμίζει στην κυβέρνηση ότι οφείλει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

16/2 Η κυβέρνηση συζητά την απόφαση συνάψεως νέου δανείου στο εξωτερικό και έκδοση νέων τίτλων.

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών θεωρεί ανεύθυνο το κείμενο επιστολή Σαμαρά.

Τα μιράζ που πρόσφατα προμηθεύτηκε η Ελλάδα από τη Γαλλία έχουν πρόβλημα στα ραντάρ.

10/2 αιτήσεις για χορήγηση αδείας τηλεοπτικού σταθμού έχουν υποβληθεί στο υπουργείο προεδρίας, ενώ οι διαθέσιμες συχνότητες, κατά το υπουργείο, δεν είναι περισσότερες από 78.

Η ΓΣΕΕ επικυρώνει τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με βάση την οποία το βασικό ημερομίσθιο καθορίζεται στις 2.911 δρχ. και ο βασικός μισθός στις 65.105 δρχ.

172 Ο Συνασπισμός προτείνει τον κ. Χρ. Σαρτζετάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. πηγαίνει στην Πίζα για να συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο σύμβουλος του Μ. Γκορμπατσόφ Β. Φαλίν δηλώνει ότι, «Αν η δυτική συμμαχία επιμένει στην αξίωση της για ένταξη στο NATO όλης της Γερμανίας, τότε δεν θα υπάρξει γερμανική επανένωση». Στο Λίβανο συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις.

18/2 Μετά τη συνάντηση των επιτροπών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με τον πρωθυπουργό, διαφαίνεται κάποια προσέγγιση στο θέμα των κινητοποιήσεων.

Το φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας του πρωθυπουργού Τοσίκι Καϊφού κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στις γενικές εκλογές.

Οι Μογγόλοι μεταρρυθμιστές σχηματίζουν πολιτικό κόμμα με την επωνυμία «Μογγολικό Δημοκρατικό Κόμμα».

19/2 Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Συνασπισμός και το ΠΑΣΟΚ προτείνουν τον κ. Σαρτζετάκη, ψήφοι 151, ενώ η Ν.Δ. ψηφίζει «παρών». Απέσχε της ψηφοφορίας η βουλευτής των Οικολόγων κ. Δίζη. Αύξηση 2% της ΑΤΑ συμφώνησαν εργοδοσία και Γ.Σ.Ε.Ε.

20/2 Εκτελέστηκε ο ψυχίατρος Μάριος Μαράτος.

Προφυλακίσθηκε ο τ. υπουργός οικονομικών κ. Αθανασόπουλος. Η ΔΗΑΝΑ θα επιδιώξει αυτοτελή κάθοδο στις εκλογές. Παραιτήθηκε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μ. Γιλμάζ.

21/2 Με πρωτοβουλία του προέδρου του Συνασπισμού θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των τριών αρχηγών με την παρουσία του πρωθυπουργού με θέμα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

400 εκατομμύρια δολάρια το έλλειμμα του Γενάρη, έναντι πλεονάσματος 6 εκατομμυρίων δολαρίων του αντίστοιχου μήνα του 1989. Η οργάνωση «Επαναστατική Αλληλεγγύη» ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του ψυχιάτρου Μαράτου.

Στο στάδιο Ειρήνης και φιλίας ο Συνασπισμός γιορτάζει την πρώτη επέτειο από την ίδρυση του.

Στα μέλη του ανώτατου σοοιέτ διανέμεται σχέδιο τροποποίησης του σοβιετικού συντάγματος που στοχεύει στην αύξηση των εξουσιών του προέδρου της χώρας.

22/2 Από το υπουργείο παιδείας ανακοινώνεται ο αριθμός των εισαγομένων στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα: 22.940 στα ΑΕΙ και 19.140 στα ΤΕΙ, 330 λιγότεροι από το 1989.

Το υπουργικό συμβούλιο της Αν. Γερμανίας προτείνει δύο νομοσχέδια που προβλέπουν τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών επιχειρήσεων.

23/2 Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν συμφώνησαν στο θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Φ. Κουβέλης, ηγετικό στέλεχος της ΕΑΡ, κάνει πρόταση μιλώντας στο διαρκές συνέδριο να σχηματισθεί κυβέρνηση μέχρι το 1992, πάνω σε ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού της χώρας.

24/2 Η εισαγγελέας κ. Γιαταγάνα καταγγέλλει το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στις φυλακές Κορυβαλλού. Εκλογές στη Λιθουανία για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου.

25/2 Έγινε η δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η Ν.Δ. ψήφισε «παρών», 148, το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τον κ. Ι. Αλευρά, 127, και ο Συνασπισμός τον κ. Χρ. Σαρτζετάκη 21. Στο Κάπ Ντέιβιντ ολοκληρώνουν τις συνομιλίες τους ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους και ο Γερμανός Καγκελάριος Χ. Κβλ. Σε κοινή δήλωση τους οι δύο ηγέτες επαναλαμβάνουν τη δέσμευση τους για την ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

Χιλιάδες σοβιετικοί πολίτες κάνουν πορεία στη Μόσχα υπέρ της Δημοκρατίας.

Απεβίωσε σε ηλικία 94 χρόνων ο πρώην Πρόεδρος της Ιταλίας Σάντρο Περτίνι.

26/2 Εκλογές στους δικηγορικούς συλλόγους όλης της χώρας.

Οι σαντινίστας έχασαν τις πρώτες ελεύθερες εκλογές που γίνονται μετά από 60 χρόνια στη Νικαράγουα. Πρόεδρος της χώρας εκλέχτηκε η Βιολέτα Μπάριος ντε Τσαμόρο, που συγκέντρωσε το 55% των ψήφων.

27/2 Ο κ. Γ. Ράλλης επέκρινε τους χειρισμούς του κ. Κ. Μητσοτάκη κατά τη σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ.

Ο υπηρεσιακός υπουργός εθνικής οικονομίας κατέθεσε στη βουλή το επίμαχο φορολογικό νομοσχέδιο.

Το ανώτατο σοβιέτ με ψήφους 247 υπέρ, 24 κατά και 43 αποχές τάσσεται «κατ' αρχήν» υπέρ του νομοσχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία δυτικού τύπου προεδρίας στη χώρα.

28/2 Το ψηφοδέλτιο του υποψηφίου πρόεδρου του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών κ. Πολύδωρα, που πρόσκειται στη Ν.Δ. συγκέντρωσε το 50,3% των ψήφων με δεύτερο το ψηφοδέλτιο του κ. Παππά που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, 19,09% και τρίτο το ψηφοδέλτιο του κ. Ρουπακιώτη, που υποστηρίχθηκε από το Συνασπισμό, 18,6%.

Το ανώτατο σοβιέτ με ψήφους 349 υπέρ, 7 κατά και 12 αποχές εγκρίνει - ψηφίζει το λεγόμενο «νόμο της γης». Με το νόμο αυτό οι σοβιετικοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να αποχτήσουν γη, και να την κληροδοτούν στα παιδιά τους. Ο ίδιος νόμος απαγορεύει αυστηρά την πώληση της γης.

Μάρτης 1990

1/3 Αναγκαία η εθνική συναίνεση στα μεγάλα προβλήματα τονίζουν οι κ. Έβερτ, Σημίτης, Γιάνναρος.

Ανώτατος Αμερικάνος αξιωματούχος δήλωσε ότι: Παρασκηνιακές ενέργειες ΗΠΑ και ΕΣΣΔ έπαιξαν ρόλο για την ενθάρρυνση των Σαντινίστας για ελεύθερες εκλογές.

Ο Δυτικογερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ τάχθηκε υπέρ μιας επίσημης αναγνώρισης των σημερινών πολωνικών συνόρων.

2/3 Αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ για το θέμα Κουτσόγιωργα ζητείται η διαγραφή του.

Σχέδιο από δώδεκα σημεία για να τερματιστεί η σύγκρουση Αζέρων και Αρμενίων συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στο ανώτατο Σοβιέτ. Ο αρχηγός της C.I.A. πιστεύει ότι ο δρόμος της περεστρόικα που διάλεξαν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι μάλλον απίθανο να ξαναγυρίσει πίσω στο δογματικό κομμουνισμό.

Απεργία πείνας κάνει ο νέος πρόεδρος του Παναμά για να πείσει τον Αμερικανό Πρόεδρο να δώσει την οικονομική βοήθεια που υποσχέθηκε στη χώρα του.

3/3 Σημαντικές τροποποιήσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο. Δύο Γάλλοι εξετάσθηκαν για την «Ε.Ο. 17Ν».

Ο πρώτος Γραμματέας του Κ.Κ. Τσεχοσλοβακίας Βάσις Μοχορίτα δηλώνει ότι ποτέ πια τη χώρα του δεν θα επιστρέψει στο μονοκομματισμό.

4/3 Σε τροχαίο δυστύχημα έχασε τη ζωή του ο εκδότης του Ελεύθερον Τύπον Άρης Βουδούρης 63 χρόνων.

Διαδηλώσεις στην Ξάνθη αλλά και όλη στη Θράκη με αφορμή την αιφνιδιαστική ψήφιση τροπολογίας μείωσης του Φ.Π.Α. κατά 30% που ισχύει μόνο για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι Θρακιώτες ζητούν την ψήφιση από τη Βουλή τροπολογίας για τη μείωση του Φ.Π. Α. κατά 50%, καθ(ός επίσης και του νέου αναπτυξιακού νόμου που δίνει κίνητρα για τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου.

Ο Μαντέλα εξελέγη αντιπρόεδρος στο Αφρικανικό Κογκρέσο. Στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντενκτάς επιρρίπτει ευθέως την ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Ν. Υόρκη ο γ.γ. του Ο.Η.Ε. κ. Ξ. Πέρεζ Ντε Κουεγιάρ.

5/3 Παρατείνονται για ένα εξάμηνο οι συμβάσεις 40.000 εκτάκτων του δημοσίου.

Δεν αντιμετωπίζεται αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Με σύνθημα «Κάτω το Κομμουνιστικό Κόμμα», «Νίκη» και «Δημοκρατία» πάνω από 150.000 Βούλγαροι πήραν μέρος σε διαδήλωση που έγινε στο κέντρο της Σόφιας.

14 νεκροί και δεκάδες τραυματίες, στις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων της Ακίνο και οπαδών του καταζητούμενου κυβερνήτη της επαρχίας Καγκαγιάν Ρ. Αγκινάλτο.

6/3 Σε εξωτερικό δανεισμό 500 εκατ. δβλ. προσφεύγει η χώρα μας για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων. Το νομοσχέδιο για τις προβληματικές θα ενσωματωθεί στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο.

Κηδεύτηκε ο Ρούσσος Κούνδουρος, πρωτεργάτης της ελεύθερης Ραδιοφωνίας.

Απορρίφθηκε η αίτηση του πρώην υπουργού οικονομικών κ. Αθανασόπουλου για αποφυλάκιση.

Ο ορειχάλκινος ανδριάντας ύψους 8 μέτριον και βάρους 7 τόννων του Λένιν που βρισκόταν σε κεντρικό σημείο του Βουκουρεστίου επί 30 χρόνια, μεταφέρθηκε στο ίδρυμα καλών τεχνών.

7/3 Μαχητικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας κατέπεσε στην περιοχή Καμμένο Δάσος της Μυτιλήνης.

Πραξικόπημα στην Καμπούλ από τον Αφγανό υπουργό Άμυνας σε συνεργασία με μουσουλμάνους αντάρτες απέτυχε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από το Β.B.C. 2 στους 3 Σοβιετικούς δεν θέλουν στην εξουσία το Κ.Κ.Σ.Ε. Άρχισε στη Μπαλόνια το έκτακτο συνέδριο του Ι.Κ.Κ.

8/3 Προειδοποίηση προς τους Λιθουανούς απηύθυνε ο Μ. Γκορμπατσόφ υπενθυμίζοντας ότι οφείλουν μεγάλα πόστα στη Μόσχα και υπαινισσόμενος ότι το τίμημα μιας ενδεχόμενης ανεξαρτησίας θα είναι η καταβολή δισεκατομμυρίων ρουβλιών στην Ε.Σ.Σ.Δ.

Η Ισλαμική οργάνωση «Ένωση Τούρκων Ισλαμιστών» ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Τούρκου δημοσιογράφου Κετίν Εμέκ. Περίπου το 1 7 του σοβιετικού πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας κυρίως στις σπαρασσόμενες από εθνικιστικές ταραχές Νότιες Δημοκρατίες.

9/3 Μέτρα ρουτίνας κατά τον πρωθυπουργό κ. Ξ. Ζολώτα απαιτούνται για την ανακοπή της αρνητικής εξέλιξης του ισοζυγίου πληρωμών. Εξακολουθεί η αναταραχή στο χώρο του ποδοσφαίρου από δημοσίευμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» για «σικέ» αγώνες στο ποδόσφαιρο. Ο κουβανός ηγέτης Φ. Κάστρο ανακοίνωσε τον τερματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Νικαράγουα μόλις αναλάβει πρόεδρος η Τσαμόρο.

Η K.G.B. προειδοποίησε το ανώτατο σοβιέτ ότι θα αναλάβει δράση για να προστατεύσει το σοσιαλισμό και κατηγόρησε την ηγεσία του Κρεμλίνου ότι έχει αποτύχει σ' αυτό τον τομέα.

Ολοκληρώθηκε η διαβαλκανική συνδιάσκεψη αξιωματούχων στην Αθήνα.

10/3 100.000 Πόντιοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα από την Ε.Σ.Σ.Δ. Ο πρόεδρος Μιττεράν μετά από τη συνομιλία του με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας διαβεβαίωσε ότι υποστηρίζει το αίτημα τους για την υπογραφή πριν από την ενοποίηση της Γερμανίας, διεθνούς συνθήκης που θα εγγυάται τα σημερινά σύνορα.

Ο Κιμ Ιλ Σούγκ θα παραιτηθεί από το αξίωμα του αρχηγού του κράτους της Β. Κορέας στις 15 Απριλίου.

11/3 Η Ν.Δ. αποκλείει κάθε μετεκλογική συνεργασία. Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Συνασπισμού. Εθνικό καθήκον η συνεργασία λέει η ΔΗΑΝΑ.

12/3 θυροκολλείται στη βουλή το διάταγμα της διαλύσεως της. Η νέα βουλή θα συνέλθει στις 23 Απριλίου.

Πέντε νομούς έχουν αποκλείσει οι πατατοπαραγωγοί της Αν. Μακεδονίας.

Μεγάλες πυρκαγιές στη Βορ. Ελλάδα Με νέα ονομασία και χωρίς έμβλημα τους το σφυροδρέπανο θα βαδίσουν οι Ιταλοί Κομμουνιστές μέσα στη δεκαετία του 1990.

. Την απόφαση αυτή υιοθέτησε το 19ο έκτακτο συνέδριο του K.K.I. Επίσης αποφασίστηκε η επανεκλογή του Ακίλε Οκέτο στη θέση του Γ.Γ. του Κ.Κ.

Ο Πατρίτσιο Αλούϊ ορκίστηκε πρόεδρος της Χιλής θέτοντας και τυπικά τέλος στην αιματοβαμμένη Ιόχρονη δικτατορία του στρατηγού Πινοσέτ.

Ανεξάρτητο κράτος αυτοανακηρύχθηκε η Λιθουανία με 124 ψήφους υπέρ καμιά κατά και 6 αποχές.

13/3 Δημόσια συζήτηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για την εξωτερική πολιτική.

• Αναστέλλονται οι ανακρίσεις για τα σκάνδαλα μέχρι την εκλογή νέων κατηγόρων.

Δημοσιεύεται στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» η καταγγελία του διαιτητή Κ. Δημητριάδη για τα «σικέ» παιχνίδια στο ποδόσφαιρο. Ο πρόεδρος της Κύπρου Γ. Βασιλείου στην Αθήνα.

14/3 Ο πρόεδρος του Συνασπισμού ανακοίνωσε επίσημα τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού στις μονοεδρικές.

Παράνομη και άκυρη χαρακτήρισε ο Μ. Γκορμπατσόφ την απόφαση του * Ανωτάτου Σοβιέτ της Λιθουανίας για την απόσχεση της βαλτικής αυτής Δημοκρατίας από τη Σοβιετική Ένωση.

Η ψήφος των Παλαιστινίων που ζουν στα κατεχόμενα προκάλεσε κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ με την απόλυση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες, η οποία είχε ως συνέπεια την παραίτηση των μελών του υπουργικού συμβουλίου που ανήκουν στο Εργατικό Κόμμα. Με μεγάλη πλειοψηρία υιοθετήθηκε το νέο προεδρικό σύστημα στην ΕΣΣΔ και καταργήθηκε το μονοπώλιο του Κ.Κ.Σ.Ε., ενώ νομιμοποιήθηκε η βιομηχανική ιδιοκτησία. Για τη νέα μορφή πολιτεύματος ψήφισαν 2.001 βουλευτές, υπέρ 1817. 133 κατά, 5 παρών. Για το νομοσχέδιο που καταργεί το άρθρο 6, ψήφισαν 1771 υπέρ, 164 κατά και 74 δήλωσαν παρών. Κόμμα Πράσινων που αριθμεί 6.000 μέλη δημιουργήθηκε στη Σοβιετική Γεωργία.

15/3 Ο αρχηγός της Ν.Δ. υπόσχεται 100.000 νέες θέσεις εργασίας.

Φιλική διάθεση έδειξε η Αλβανία, τονίζει ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπούλιας.

Η Κίνα διαπραγματεύεται την αγορά από την Ε.Σ.Σ.Δ. ενός πυρηνικού εργοστασίου 2.000 μεγαβάτ.

33 συντηρητικοί δουλευτές κατά της Θάτσερ για το νομοσχέδιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

16/3 Διεξάγονται συνομιλίες ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού για μετεκλογική συνεργασία.

Επίθεση αναρχικών με βόμβες Μολότωφ εναντίον γραφείων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Η κυβέρνηση του Ιράκ εκτέλεσε τον Βρετανό δημοσιογράφο της «Ομπσέβερ» Φράζαντ Μπαζόφτ.

Εξελέγη Πρόεδρος της ΕΣΣΔ ο Μ. Γκορμπατσόφ με 1329 ψήφους υπέρ 495 κατά, 367 αποχές, 54 άκυρα.

173 Ελληνικές επιχειρήσεις στόχος ξένων επενδυτών.

Η Φ.Ι.Φ.Α. ζήτησε από την ΕΠΟ απάντηση για τις καταγγελίες περί «σικέ» ποδοσφαιρικών αγώνων.

Ένταση στις τουρκοσυριακές σχέσεις για τις αποκαλύψεις περί εκπαίδευσης Κούρδων στη Συρία.

Μετά την ορκωμοσία του ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας κ. Κογιόρ Ντε Μελό ανήγγειλε ένα πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

18/3 Ο πρωθυπουργός κ. Ξ. Ζολώτας σε συνέντευξη του στην Ε.Τ. 1 κατηγόρησε τον κ. Κ. Μητσοτάκη για την αποτυχία της Οικουμενικής. Το Δ.Ν.Τ. υποσχέθηκε πιστωτικό δάνειο στη Γιουγκοσλαοία ύψους 598 εκατ. δβλ.

Εκλογές την Κυριακή στην Ανατολική Γερμανία με συμμετοχή δέκα κομμάτων.

19/3 Ο αρχηγός της Ν.Δ. μιλάει σε ανοιχτή συγκέντρωση στη θεσσαλονίκη. Ενωτικά γιορτάστηκε η επέτειος του Κιλελέρ.

Η υπόθεση «σικέ» παιχνιδιών κυριαρχεί στον ελληνικό τύπο. Υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών για την ενοποίηση της Γερμανίας τάχθηκαν οι Ανατολικογερμανοί ψηφοφόροι κατά τις χθεσινές εκλογές. Τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής: Χριστιανοοημ. 40,91% 164 έδρες, Κοινων. Ένωση 6,32% 25 έδρες, Δημοκρ. Αφύπνιση 0.92% 4 έδρες. Σύνολο Συντηρητικών 48,15% 193 έδρες, Σοσιαλδημοκράτες 21,84% 87 έδρες, Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (πρώην Κ.Κ.) 16.33% 65 έδρες, Ελεύθ. Δημοκράτες 5.28% 21 έδρες, Συμμαχία 90 2,90% 12 έδρες. Αγροτικό Κόμμα 2.19% 9 έδρες. Πράσινοι 1,96% 8 έδρες. Λοιπά κόμματα 2,31% 5. έδρες.

20/3 Ο Συνασπισμός προτείνει επτά άξονες συνεργασίας. Φοιτητικές εκλογές: το 45% πήρε η ΔΑΠΝΔΦΚ Συνάντηση του κ. Ανδρ. Παπανδρέου με τη ΓΣΕΕ για την οικονομία. 7 τρις οι ιδιωτικές καταθέσεις.

Νικητής των εκλογών της Λεττονίας βγήκε το Λαϊκό Μέτωπο της Βαλτικής κερδίζοντας 108 έδρες επί συνόλου 201. Εξελέγησαν 170 δουλευτές.

21/3 Η Ν.Δ. θα επαναδιαπραγματευθεί την αγορά του αιώνα αν γίνει κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή Ντελόρ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Εθνικιστικές ταραχές και συγκρούσεις ανάμεσα σε Ρουμάνους και στρατιώτες (και πολίτες) ουγγρικής καταγωγής.

Σε άρθρο της η «ΠΡΑΒΝΤΑ» έγραψε ότι η διάσπαση του ΚΚΣΕ είναι αναπόφευκτη μέσα στους ερχόμενους μήνες.

22/3 Η υπόθεση των «σικέ» ποδοσφαιρικών αγώνων παίρνει πολιτικές διαστάσεις.

Η λειψυδρία προκαλεί προβλήματα ιδιαίτερα στη Θεσσαλία και τη θεσσαλονίκη.

45 κόμματα θα πάρουν μέρος στις εκλογές της 8ης Απριλίου. ;. Άρματα μάχης και απαγόρευση της κυκλοφορίας επέβαλαν οι τουρκικές αρχές στην πόλη Τσίζερ για να καταστείλουν την εξέγερση του Κουρδικού λαού.

Και από το τελευταίο αξίωμά του παραιτήθηκε ο ηλικίας 85 χρόνων Κινέζος ηγέτης Ντέγκ Σιάο Πίυγκ.

23/3 Διαφωνία ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού για τη μονοεδρική της Ευρυτανίας. Ο πρα>ην πρωθυπουργός κ. Τζ. Τζανετάκης κατήγγειλε ότι αστυνομικοί πουλάνε την ηρωίνη.

Βόμβες Μολότωφ σε τράπεζες και αστυνομικό λεωφορείο. Η Τουρκία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ σε αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων.

24/3 Έρευνες για διασυνδέσεις της «Ε.Ο. 17Ν» με Λίβυους ενεργεί ο κ. Τσεβάς. Δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Πολωνός πρωθυπουργός στο θέμα της ενοποίησης της Γερμανίας. Νέες αποκαλύψεις για το παρελθόν του νικητή των εκλογών στην Ανατβλ. Γερμανία Λότερ Ντε Μεζιέρ (Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα), ότι είχε διαταλέσει πληροφοριοδότης της μυστικής αστυνομίας.

253 Συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. προβλέπει ο πρωθυπουργός κ. Ξ. Ζολώτας".

Ελεύθερες εκλογές στην Ουγγαρία μετά από 43 χρόνια. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: με καταμετρημένο το 85%: Πληθ. 10.571.000 εγγεγρ. 7.850.000 ψήφισε το 64%: Δημοκρατ. Φόρουμ 24,22%, Ελευθ. Δημοκρατ. 20,84%, Μικροϊδιοκτήτες 12,62%, Σοσιαλιστές (ανανεωτ. Κομμουν.) 10.54%, ΦΕΡΕΦΖ (Ν. Δημ.) 8,57%, Χριστιανοδημ. 6,43%, Σοσιαλ. Εργατ. (κομμουν.) 3,61%, Σοσιαλδημοκράτες 3,58%. Το 9,59% παίρνουν άλλα 21 μικρά κόμματα. Στη βουλή εκπροσωπούνται τα πρώτα έξι, γιατί τα άλλα δεν πέρασαν το όριο του 4%.

26/3 Νησίδα του Έβρου κατέλαβαν οι Τούρκοι και πυροβόλησαν εναντίον ψαράδων.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. υποστήριξε για τους μουσουλμανικούς συνδυασμούς της Θράκης ότι έχουν έντονο αυτονομιστικό χρώμα. Είκοσι επτά αριστεροί ανάμεσα του και εννέα γυναίκες συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη μετά από επιδρομή της αστυνομίας. Προεδρικό Συμβούλιο διόρισε με διάταγμα του ο Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχ. Γκορμπατσόφ.

Το Εργατικό Κόμμα προηγείται κατά 28 μονάδες των Συντηρητικών στις προτιμήσεις των Βρετανών ψηφοφόρων.

273 Προφυλακίσθηκε μετά την απολογία του ο υπεύθυνος τύπου της ΕΠΟ κ. Κ. Κιάππε.

Δέκα αυτοσχέδιες ωρολογιακές βόμβες είχαν τοποθετηθεί κάτω από αυτοκίνητα ξένων διπλωματών. Την ευθύνη ανέλαβε με τηλεφώνημα η «Ε.Ο. Κοινωνική Αντίσταση».

Για διαφθορά και όχι για έσχατη προδοσία θα κατηγορηθεί ο πρώην καγκελάριος της Αν. Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ.

Επίθεση εξαπέλυσε η «ΠΡΑΒΝΤΑ» εναντίον των μεταρρυθμιστών, κατηγορώντας τους ότι, με τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις που υποκινούν, βοηθούν στη «νομιμοποίηση του εξτρεμισμού».

283 Ο υπουργός Δημ. Τάξεως δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών.

Σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή καταδικάστηκε η γαλλίδα συγγραφέας Φρανσουάζ Σαγκάν, για ναρκωτικά.

Σοβιετικοί στρατιώτες εισέβαλαν σε δύο νοσοκομεία της Λιθουανίας και συνέλαβαν λιποτάκτες του Κόκκινου Στρατού.

Τα κόμματα της Ουγγαρίας ετοιμάζονται για το δεύτερο γύρο των εκλογών που θα γίνει στις 8 Απριλίου.

Πάνω από 30.000 μέλη διέγραψε το Κ.Κ. Κίνας το 1989 με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας.

29/3 Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα.

30/3 Στις 38.814 φτάνουν οι διπλοεγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους.

Με κέρδη 50 εκατ. δραχμές έκλεισε ο περσινός προϋπολογισμός της Εθνικής Τράπεζας και για πρώτη φορά δεν θα δώσει μέρισμα στους μετόχους.Μειώθηκε στο Εφετείο Πάτρας η ποινή του Αχμέτ Σαδίκ. θα είναι υποψήφιος χωρίς κώλυμα πλέον στια εκλογές με το συνδυασμό «ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ» του νομού Ροδόπης.;,

31/3 Σοβαρές πολιτικές διαστάσεις προσέλαβε η υπόθεση της σύλληψης δύο υπαλλήλων της Ε.Υ.Π. (ΚΥΠ) στον Υμηττό που είχαν ειδικά μηχανήματα για παρεμβολές στο «Κανάλι 29» της Επιχείρησης Κουρή. Ο πρωθυπουργός κ. Ξ. Ζολώτας μετά από πολύωρη υπουργική σύσκεψη απομάκρυνε τον αρχηγό της Ε.Υ.Π. κ. Αγγελόπουλο.

 
< Προηγ.   Επόμ. >
Θέσεις, τριμηνιαία επιθεώρηση, 39ο έτος (1982-2021), εκδόσεις Νήσος, (Σαρρή 14, 10553, Αθήνα, τηλ-fax: 210-3250058)
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα για μη εμπορικούς σκοπούς, υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή