… των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή: “Crash-landing. Ιδεολογίες της Αριστεράς και κρατική διαχείριση”, παίρνει αφορμή από την ενσωμάτωση της κυβερνητικής πολιτικής στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης αστικής διαχείρισης για να επισημάνει ότι το ζήτημα μιας κυβερνητικής πολιτικής σε ρήξη με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και σε αντιπαλότητα με τις πάγιες δομές του καπιταλιστικού κράτους παραμένει ανοικτό για τις αντικαπιταλιστικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις.

Ακολουθεί το κείμενο των Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου, Γιάννη Μηλιού και Σπύρου Λαπατσιώρα, Χρηματιστικοποίηση: τεχνολογία εξουσίας του κεφαλαίου, το οποίο συνοψίζει τα συμπεράσματα μιας έρευνας των συγγραφέων που θα κυκλοφορήσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια η Μαρία Μαρκαντωνάτου αναλύει την οικονομική παρέμβαση της Κοινωνίας των Εθνών στη μεσοπολεμική Αυστρία και επισημαίνει την ομοιότητα στρατηγικής, αλλά και αποτελεσμάτων, με τις παρεμβάσεις μετά το 2010 των ευρωπαϊκών «θεσμών» στην Ελλάδα (και σε άλλες χώρες-μέλη): κρίση, λιτότητα και φασισμός.

Στη συνέχεια ο Μιχάλης Αγραφιώτης, “So, Mary is a genius”. Ταλέντο, χάρισμα και αριστεία στην ταινία Gifted, αναλύει τις καλλιτεχνικές και αφηγηματικές τεχνικές μέσα από τις οποίες η συγκεκριμένη ταινία του 2017 διαμορφώνει μια κρυμμένη ιδεολογική αφήγηση, μεταπλάθει και τελικά προωθεί τις κυρίαρχες αντιλήψεις για το χάρισμα.

Έπεται το άρθρο του Διονύση Γουβιά, Το «ρυθμιστικό κράτος» ξαναχτυπά από τ’ αριστερά! Ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ, με το οποίο ο συγγραφέας κωδικοποιεί τις πολιτικές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθιστώντας φανερό ότι αυτές εντάσσονται απολύτως στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εκπαιδευτικής Πολιτικής, η οποία συνδέεται με τη λεγόμενη «Διαδικασία της Μπολόνιας».

Η μελέτη του Δημήτρη Αρκάδα, Σταυρός και σβάστικα που δημοσιεύεται στη συνέχεια παρουσιάζει τις διαχρονικές σχέσεις εξουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, και του ναζισμού.

Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με το 1ο μέρος της κριτικής του Γιώργου Σταμάτη (Μια δι’ αναρριχήσεως επί της προσόψεώς της εισπήδηση στη μαρξιστική οικονομική θεωρία), προς την Εισαγωγή που συνέγραψε ο BertramSchefold στον 3ο τόμο του Κεφαλαίου της MEGA (Συνολική Έκδοση [των έργων] Μαρξ-Ένγκελς), και με ένα γράμμα στις Θέσεις.«Θ.» 30.09.2018