… των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή, Λεφτά υπάρχουν; εξετάζει αρχικά όσα διαφοροποιούν την περίοδο 2007-2009 από εκείνη του 2019-2020 αναφορικά με τη δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας και των άλλων αναπτυγμένων χωρών (αύξηση δημοσίων ελλειμμάτων και χρέους). Από το γεγονός ότι όλα τα μεγέθη του δημόσιου ελλείμματος και του δημόσιου χρέους εμφανίζονται επιδεινωμένα το 2020 συγκριτικά με το 2009 προκύπτει ότι είναι ο τρόπος διαχείρισης της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης (απόρροια του ενδεχόμενου «πολιτικού κινδύνου» για τις κυρίαρχες τάξεις από την κρίση του κορονοϊού) και όχι το, δευτερεύον, καθαυτό μέγεθος του δημόσιου ελλείμματος και του δημόσιου χρέους – που το 2020 είναι σημαντικά επιδεινωμένο ως προς το 2009-10. Στη συνέχεια του κειμένου αναλύεται η εξόφθαλμη ταξική μονομέρεια της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθεί η μελέτη του Γιάννη Ζησιμόπουλου, Κλαδικές/ομοιοεπαγγελματικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας πριν και πέραν της πανδημίας του COVID-19, η οποία στην ουσία συνιστά μια επανεξέταση του ελληνικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Έπονται τρία κριτικά θεωρητικά κείμενα: Σπύρος Λαπατσιώρας, Για την έννοια της αφηρημένης εργασίας στο Κεφάλαιο του Μαρξ· Γιάννης Μηλιός, Αναζητώντας το «πνεύμα του καπιταλισμού». Η γερμανική Ιστορική Σχολή και οι διαμάχες για τις απαρχές του καπιταλισμού· Μιχάλης Μπαρτσίδης, Από τη Φιλοσοφία της Παιδείας στη συγκρότηση του υποκειμένου.

Στη συνέχεια της ύλης του τεύχους, δημοσιεύεταιτο άρθρο του Halil İnalcık, Έλληνες στην οθωμανική οικονομία και δημοσιονομική διαχείριση, 1453-1500, το οποίο συνοδεύεται από μια εισαγωγή του Γιάννη Μηλιού που έκανε και τη μετάφραση του κειμένου.

Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με παρουσίαση από τον Διονύση Παπατριανταφύλλου του βιβλίου του Κώστα Π. Ελευθερίου, Το πολιτικό κόμμα, (2021) και το Αλφαβητικό - Θεματικό Ευρετήριο 2021 των Θέσεων.

Το 2022 οι Θέσεις κλείνουν 40 χρόνια κυκλοφορίας, με συνεχή και συνεπή τριμηνιαία έκδοση!«Θ.» 24.12.2021