… των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή, με το Editorial, που επιγράφεται Μεγάλη αναταραχή..., περιγράφει την εσωτερική και διεθνή απομόνωση του «καθεστώτος Μητσοτάκη», αλλά και τις οξείες αντιπαραθέσεις εντός του κυβερνώντος κόμματος, απ’ αφορμή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το οποίο ξέσπασε όταν έγινε γνωστή η παγίδευση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Με δεδομένο ότι οι παρακολουθήσεις αποτελούν πάγια πρακτική στην Ελλάδα ανεξαρτήτως κυβερνήσεως, όπως άλλωστε και σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, το κείμενο διαπιστώνει ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών αποτέλεσε αφορμή (και όχι την αιτία) για να εκδηλωθούν μετατοπίσεις του πολιτικού σκηνικού και των αντίστοιχων εσωτερικών και διεθνών συμμαχιών, οι οποίες λάμβαναν χώρα αφανώς τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχουν εκδηλωθεί ανοικτά.
Ακολουθούν δύο κείμενα που επισκοπούν κριτικά επίκαιρες θεωρητικές αναπτύξεις και αντιπαραθέσεις. Ο César Mortari Barreira, Η «νέα ανάγνωση του Μαρξ»: Μια χαρτογράφηση των προϋποθέσεων και των αναπτύξεών της, παρέχει μια διεισδυτική και εξαιρετικά πρωτότυπη ανάλυση της συζήτησης γύρω από τη Μαρξική κριτική της πολιτικής οικονομίας που εξελίχθηκε στον γερμανόφωνο κόσμο από τη δεκαετία του 1960. Ο συγγραφέας αναδεικνύει επίσης τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τα έργα του Theodor W. Adorno για τη διαμόρφωση των διαφορετικών ερμηνειών που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της εν λόγω συζήτησης. Οι Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος και Ariane Hillig, με το άρθρο τους Η έννοια της χρηματιστικοποίησης στα ετερόδοξα οικονομικά, κωδικοποιούν κριτικά τις διαφορετικές προσεγγίσεις στη χρηματοπιστωτική σφαίρα, επισημαίνοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία της βιβλιογραφίας καταλήγει να υποτιμά την αυτονομία και τον ρόλο που έχει η χρηματοοικονομική καινοτομία στην οργάνωση του καπιταλισμού.
Στη συνέχεια της ύλης, ο Γιάννης Πολίτης μελετά τις επιπτώσεις της ψηφιοποίησης στην αγορά εργασίας των τραπεζικών υπαλλήλων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα επισημαίνει τη σημασία των αναλύσεων του Μαρξ για την κατανόηση των επιπτώσεων αυτών.
Έπονται η μελέτη των Weinan Ding, Zhiming Long, Andong Zhu και Rémy Herrera, Στοιχεία για τη μελέτη του ποσοστού κέρδους της γαλλικής οικονομίας μεταξύ 1896 και 2018 και το άρθρο του Νίκου Νικολέτου, Η Παρισινή Κομμούνα ως πολιτικό υποκείμενο. Διδάγματα και προεκτάσεις.
Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με το άρθρο του Αδαμάντιου (Μάκη) Πασχαλίδη, Οι σχέσεις χώρου και χρόνου στον 2ο τόμο του Κεφαλαίου του Μαρξ σύμφωνα με τον David Harvey, και τη βιβλιοκριτική της Δήμητρας Αλιφιεράκη για το βιβλίο του Γιάννη Μηλιού, «Βενετία: Μια συνάντηση που στέριωσε απρόβλεπτα».
«Θ.» 20.09.2022