Σ’ αυτό το τεύχος …


… των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή , με το Editorial , που τιτλοφορείται Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας! , αναλύει τη νέα κατάσταση που προέκυψε από τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, τις εγκληματικές ευθύνες του ιδιωτικού κεφαλαίου και του κράτους που αποκαλύφθηκαν και την κινηματική έκρηξη που ξέσπασε με αφορμή το συμβάν, ρίχνοντας φως στη συντριπτική ταξική κυριαρχία που ρυθμίζει τις ζωές μας. Κινηματική έκρηξη που τάραξε την κοινωνία, αναδιατάσσοντας κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα και συσχετισμούς, τροποποιώντας αντιλήψεις και πρακτικές και ενδεχομένως ανοίγοντας νέες προοπτικές για το ορατό μέλλον.

Έπονται δύο μελέτες που διερευνούν όψεις του σύγχρονου καπιταλιστικού κράτους: Ο Τάσος Σκλάβος , παίρνει ως αφορμή τις αναλύσεις του Νίκου Πουλαντζά ( Επανεκτιμώντας την τομή στο έργο του Νίκου Πουλαντζά), ενώ ο Ευάγγελος - Ορέστης Βουβονίκος εστιάζει στον τυπικό χαρακτήρα των συνταγματικών εγγυήσεων, αναλύοντας κριτικά την περίπτωση της «αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας» .

Ακολουθεί το 2ο μέρος της ανάλυσης του Χρήστου Βαλλιάνου για τ ο σοβιετικό οικονομικό σύστημα. Από τον Στάλιν στον Γκορμπατσόφ , ιδιαίτερο αντικείμενο του οποίου είναι ο ι μεταρρυθμιστικές απόπειρες και η τελική κατάρρευση .

Στη συνέχεια δημοσιεύονται τα άρθρα της Μαρίλης Σταυρούλη , Καλλιτεχνική πρωτοπορία, προλεταριάτο και αντιαυταρχικός λόγος: Το παράδειγμα της Αργεντινής και της Βραζιλίας και των Τρύφωνα Λεμοντζόγλου και Juan Carmona-Zabala , Η πορεία αναδιάρθρωσης της ελληνικής γεωργίας κατά τη μεταπολεμική περίοδο (1964-1980): Στοιχεία για 7 αντιπροσωπευτικές καλλιέργειες σε 52 επαρχίες .

Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με το κείμενο της Ειρήνης Γαϊτάνου , Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη ζωή , το οποίο παρουσιάζει και σχολιάζει εκτενώς το βιβλίο του Henri Lefebvre, Η Εισβολή του Μάη (Εκτός Γραμμής 2022).




«Θ.» 22.3.2023