...των Θέσεων και στο πλαίσιο του αφιερώματος που φέρει το γενικό τίτλο έθνη τάξεις στρατηγική, η Συντακτική Επιτροπή (Αλλάχ ακμπάρ! Ζώντας στην εποχή της εθνικιστικής θεοκρατίας) αναλύει την εξελισσόμενη πολιτική συγκυρία, οι Δ. Δημούλης και Χ. Γιαννούλη (Έθνη, τάξεις, πολιτική. Αναφορά στις μαρξιστικές επεξεργασίες για τον πόλεμο, Μέρος Β') παρουσιάζουν κριτικά τις μαρξιστικές θεωρητικές προσεγγίσεις στο εθνικό ζήτημα, ο Ηλίας Παπαναστασίου (Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και το εργατικό κίνημα) αναφέρεται στα ζητήματα που θέτει για το εργατικό κίνημα η σημερινή αναζωπύρωση του εθνικισμού, ενώ ο Ηλίας Ιωακείμογλου (Για τη στρατηγική τον αντικαπιταλιστικού κινήματος) παρουσιάζει το πρώτο μέρος της μελέτης του σχετικά με τη στρατηγική της Αριστεράς.

Εκτός αφιερώματος, ο Θόδωρος Σταυρόπουλος (Ο Λένιν και ο κρατικός καπιταλισμός) ασκεί κριτική στο καθεστώς του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού» και αποτιμά τη συμβολή του Λένιν στη διαμόρφωση του, ο Κώστας Βεργόπουλος (Η σκοτεινή πλευρά τον εκσυγχρονισμού) αποτιμά τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία 19811991, ενώ οι Ηλίας Ιωακείμογλου και Γιάννης Μηλιός (Εντάσσεται η Ελλάδα στη διεθνή αγορά ως «χώρα έντασης εργασίας»;) ασκούν κριτική σε μια διαδεδομένη θέση αναφορικά με τον τρόπο ένταξης της Ελλάδας στη διεθνή αγορά. Ακόμα, η Ανδριάνα Βλάχου (Ανάπτυξη και φύση) σχολιάζει κριτικά τις απόψεις ορισμένων οικολόγων. Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με το Χρονολογικό και το θεματικό ευρετήριο των θέσεων 1982 1991.

Πρόσκληση! ! !

Τον Ιούλιο 1992 κυκλοφορεί το 40ο τεύχος των θέσεων, με το οποίο ολοκληρώνεται η πρώτη δεκαετία έκδοσης του περιοδικού (το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο 1982).

Για να γιορτάσουμε την πρώτη δεκαετία έκδοσης του περιοδικού μας, αλλά και για να ακούσουμε τις γνώμες και τις υποδείξεις σας ενόψει της δεύτερης δεκαετίας έκδοσης των θέσεων σας καλούμε να πιούμε ένα ποτό μαζί και να συζητήσουμε:

Στα γραφεία του «Εξάντα», Ζωοδόχου Πηγής και Διδότου 59, την Τετάρτη 13 Μαΐου 1992, ώρα 20:00.

«Θ», 28.03.92