...των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή αναλύει, σε τέσσερα σύντομα σημειώματα, τις εσωτερικές και διεθνείς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις του τελευταίου τριμήνου.

Τα τρία επόμενα κείμενα του τεύχους αναφέρονται σε όψεις των συντελούμενων θεσμικών και οικονομικών αναδιαρθρώσεων, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης καπιταλιστικής κρίσης υπερσυσσώρευσης:

Ο Γιάννης Μηλιός (Από τη «στροφή στην τεχνική εκπαίδευση» στη «γενίκευση της συνεχούς κατάρτισης») αναφέρεται στις αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της εκπαίδευσης, σε συνάρτηση με το γοργά αναδυόμενο δίκτυο επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ ο Ανέστης Ταρπάγκος (Κοινωνικές τάξεις και πολιτικές στρατηγικές στον ελληνικό κατασκευαστικό καπιταλισμό) παρουσιάζει την εξέλιξη του ελληνικού κατασκευαστικού τομέα, ενόψει των σχεδιαζόμενων «μεγάλων έργων» (οδικά δίκτυα, έργα υποδομής κ.λπ.). Ας σημειωθεί ότι από τα 6,6 τρισεκ. δρχ. που προβλέπεται να διατεθούν για επενδύσεις από το 2ο «Πακέτο Ντελόρ», 59% (3,85 τρισεκ. δρχ.) προβλέπεται να διατεθεί σε τεχνικά έργα υποδομής και 24% (1,56 τρισεκ. δρχ.) στην κατάρτιση και την επαγγελματική εκπαίδευση. Τέλος, ο Ηλίας Ιωακείμογλου παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της μελέτης του, που με τον τίτλο Ο πόλεμος συνεχίζεται αναλύει τις εξελίξεις στην οικονομική συγκυρία μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Στην ύλη του τεύχους περιλαμβάνονται επίσης, εκτός αφιερώματος, το άρθρο του Θόδωρου Σταυρόπουλου: Πολυφωνία, δημοκρατία και πολιτιστική δημιουργία, το πρώτο μέρος της μελέτης του Τάσου Κυπριανίδη: Η δικτατορία της αστικής τάξης (Σημειώσεις για τις εξελίξεις στη Ρωσία), καθώς και το άρθρο του Μιχάλη Βακαλούλη: «Μετα»καπιταλισμός ή «μετα»μοντέρνος καπιταλισμός; (Βασικές δομές και παράγοντες νεωτερισμού).

Το τεύχος κλείνει με το τελευταίο μέρος της ανάλυσης του Isaac Rubin σχετικά με τη Συμβολή τον Adam Smith στην οικονομική επιστήμη.

"Θ", 3.4.94