... των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή(Υπαρκτός σουρεαλισμός) σχολιάζει το πολιτικό και ιδεολογικό κλίμα που διαμορφώθηκε με τις εκλογές της 9ης Απριλίου, χαρακτηριστικά του οποίου είναι από τη μια η σύγκλιση των δύο μεγάλων κομμάτων σε ένα νεοφιλελεύθερο πλαίσιο διαχείρισης, και από την άλλη η αναξιοπιστία των («εκσυγχρονιστικών» ή «πατριωτικών») στρατηγικών της Αριστεράς.

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος της μελέτης του Άκη Γαβριηλίδη, Η συνέχιση του εμφυλίου με άλλα μέσα, στην οποία ο συγγραφέας σκιαγραφεί τις επιπτώσεις που προκύπτουν για την ανάπτυξη των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων από την ηγεμονία της κυρίαρχης αστικής ιδεολογίας πάνω στην Αριστερά. Αποτέλεσμα της ηγεμονίας αυτής είναι να βιώνονται από την ελληνική Αριστερά οι ιστορικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα όχι ως αποτελέσματα των σχέσεων εξουσίας και της σύγκρουσης ανάμεσα στα αντίπαλα κοινωνικά συμφέροντα, αλλά ως πάλη μεταξύ Ελλήνων και «ξένων».

Το άρθρο του Γιάννη Μηλιού, Χρηματιστήριο και κοινωνικές συμμαχίες, αναλύει τα πολιτικά και κοινωνικά αποτελέσματα που προκύπτουν για το συνασπισμό εξουσίας από την εισροή ενός σημαντικού τμήματος των αποταμιεύσεων, των εύπορων κυρίων στρωμάτων, στο ΧΑΑ.

Στη συνέχεια, ο Ηλίας Ιωακείμογλου, με το άρθρο του: Τα άμεσα καθήκοντα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αποσαφηνίζει και εμβαθύνει σε ορισμένες σημαντικές όψεις της ανάλυσής του για το ίδιο θέμα, η οποία είχε δημοσιευθεί στο τεύχος 69 του περιοδικού, ενώ συγχρόνως απαντά σε κριτικές που του είχαν απευθυνθεί. Στο επόμενο άρθρο, ο Ανέστης Ταρπάγκος (Η κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού στη συγκυρία των βουλευτικών εκλογών 2000) σκιαγραφεί όψεις της πολιτικής συγκυρίας, έχοντας ως ζητούμενο τους όρους για τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής αντικαπιταλιστικής στρατηγικής.

Ακολουθούν δύο άρθρα που προσεγγίζουν επίκαιρα διεθνοπολιτικά ζητήματα: Ο Δημήτρης Χριστόπουλος (Ακροδεξιά, φιλελεύθερος χώρος και αντιρατσιστικός λόγος) διερευνά τις αιτίες της ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενώ ο Γουέην Χωλ (Αντιφασισμός ή απομονωτισμός;) παρουσιάζει τα επιχειρήματα των κινήσεων που, από αντιπολεμική οπτική, ασκούν κριτική στην πολιτική των Νατοϊκών χωρών.

Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με το σημείωμα του Γιώργου Οικονομάκη, Meaculpa(?), σχετικά με τις έννοιες «(κρατικο)μονοπωλιακός καπιταλισμός» και «ιμπεριαλισμός», τη μελέτη της Γεωργίας Τζαμαλούκα, Αποδόσεις αιτίων και κοινωνικές αναπαραστάσεις νέων εκφράσεων του φύλου. Σημειώσεις για τη γένεση του σεξουαλικού προσανατολισμού των νέων, και τη βιβλιοκριτική, από τον Κώστα Μελά, μιας σημαντικής έκδοσης που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

«Θ.», 31.03.00