… των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή (The outlaws. Πολιτικές παθογένειες της ελληνικής Αριστεράς) σκιαγραφεί την πολιτική συγκυρία, δίνοντας έμφαση στις εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές, ιδίως στο χώρο της Αριστεράς.

Ακολουθούν δύο κείμενα τα οποία ανατέμνουν την κυρίαρχη πολιτική στρατηγική διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος και τις ιδεολογικές συντεταγμένες της.

Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος στη μελέτη του: Η εποχή Hayek: Ο νεοφιλελευθερισμός ως πειθαρχία, απορρίπτοντας τις επιπόλαιες διχοτομίες μεταξύ «πραγματικής οικονομίας» και χρηματοπιστωτικών αγορών, αναλύει τον καθοριστικό ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την οργάνωση της κίνησης του συνολικού κοινωνικού κεφαλαίου, δηλαδή για τη διαμόρφωση τόσο της κρατικής πολιτικής, όσο και της λειτουργίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Ο Παναγιώτης Σωτήρης (Το σύνταγμα του νεοφιλελευθερισμού), ασκεί κριτική στις βασικές θεωρητικές αρχές του κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, όπως αυτές διατυπώνονται στο βιβλίο του Φ.Α. Χάγιεκ, Το σύνταγμα της ελευθερίας.

Στη συνέχεια ο Αντώνης Μπρούμας, με το άρθρο του, Ψηφιακή τεχνολογία και κοινωνικά κινήματα, αφού εξετάζει τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι νέες τεχνολογίες στην ανάπτυξη και τον συντονισμό των κινημάτων, επισημαίνει κριτικά ότι ο κινηματικός χώρος στην Ελλάδα απέχει από τις διαπάλες του ψηφιακού κόσμου, οι οποίες σε τελευταία ανάλυση συνδέονται με τη στρατηγική για κατάργηση κάθε ιδιοκτησίας στη γνώση.

Ακολούθως δημοσιεύεται η μελέτη του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου, Vive la Grèce. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ως «κόμβος» της ελληνικής Ακροδεξιάς, η οποία, με βάση την εκλογική συμπεριφορά του ΛΑ.Ο.Σ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, αναδεικνύει την τακτική με την οποία ο ΛΑ.Ο.Σ πέτυχε τη σταθεροποίησή του στην πολιτική σκηνή και επισημαίνει τις αναλογίες της τακτικής του με το εγχείρημα της γαλλικής Νέας Δεξιάς, τακτική που σχετίζεται με την εκλογική αποτελεσματικότητα της ανερχόμενης στην Ευρώπη άκρας Δεξιάς. Έπεται το δεύτερο μέρος της μελέτης του Δημήτρη Μπελαντή, Το εγχείρημα του «ειρηνικού δρόμου». Όψεις του αριστερού κυβερνητισμού στον 20ό αιώνα, ενώ η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με τη βιβλιοκριτική του Γιάννη Μηλιού για το βιβλίο του Μάρκου Γκιόλια, Το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα και ο Κώστας Χατζόπουλος.


07.07.09