… των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή (Η ανατροπή της ανατροπής. Πολιτική ανατομία μιας «στροφής») διερευνά τις δυνατότητες της επιδιωκόμενης ανατροπής από μια κυβέρνηση της Αριστεράς και τις προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστούν οι αντιστάσεις που θα προβάλλει ο μνημονιακός «μονόδρομος».

Ακολουθεί το άρθρο του Βασίλη Δρουκόπουλου, Κυβερνοεγκληματίες: Τεχνικές εκφοβισμού, άκυρα επιχειρήματα και κακόβουλο λογισμικό, στο οποίο σκιαγραφείται η ομοιότητα ανάμεσα στα «άκυρα επιχειρήματα» κινδυνολογίας όσων προωθούν απατηλά αντιικά προγράμματα στο διαδίκτυο, με εκείνα που χρησιμοποιούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, επιδιώκοντας απελπισμένα να τροφοδοτήσουν τη δυσπιστία και το άγχος, ώστε να παραλύσει η θετική σκέψη.

Στη συνέχεια η Γεωργία Πετράκη με αφορμή τη συζήτηση για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει σκέψεις για μια σύγχρονη προσέγγιση των τάξεων, ενώ ο Μιχάλης Αγραφιώτης, με το άρθρο του Το υποκείμενο Robocop και η προσαρμογή στο νεοφιλελευθερισμό, εξετάζει την πολιτική λειτουργία του χολιγουντιανού κινηματογράφου και τις τεχνικές μέσα από τις οποίες αυτός συμπυκνώνει, εκφράζει και διαδίδει στο κοινό του τις κυρίαρχες πολιτικές ιδέες.

Οι Λεωνίδας Μαρούδας και Γιώργος Ριζόπουλος με τη μελέτη Παράγοντες ανάσχεσης της τάσης εκφυλισμού των εργατικών συνεταιρισμών, αναλύουν την ιδιαιτερότητα των συνεταιρισμών σε σχέση με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, διερευνώντας την κατάλληλη μορφή οργάνωσης των συνεταιρισμών, καθώς και τις προϋποθέσεις αποφυγής του εκφυλισμού τους. Έπεται η μελέτη του Δημήτρη Αρκάδα, Κλήρος και Ένοπλες Δυνάμεις: Όψεις της πολιτισμικής ταυτότητας των στρατιωτικών ιερέων στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, στην οποία αναλύεται πώς ο θεσμός των στρατιωτικών ιερέων ενθάρρυνε την αναπαραγωγή αυταρχικών σχέσεων εκκλησιαστικής εξουσίας, «στρατιωτικοποίησε» λατρευτικές πράξεις της εκκλησίας, όπως το κήρυγμα και η εξομολόγηση, ιδιαίτερα σε τόπους εξορίας των πολιτικών αντιφρονούντων, ενώ αποπειράθηκε να κατασκευάσει και μια εκκλησιαστικά «ορθή» σεξουαλική ηθική του στρατεύματος.

Ακολούθως, δημοσιεύονται το άρθρο του Σπύρου Μακρή, O Ernesto Laclau (1935-2014) και η μετανεωτερική προσέγγιση του πολιτικού και της δημοκρατίας και η κριτική παρουσίαση από τον Δημήτρη Καραλή του βιβλίου του John Μ. Hobson Οι ανατολικές ρίζες του δυτικού πολιτισμού: Αμφισβητώντας τον ευρωκεντρισμό: Η εναλλακτική αφήγηση της «Ανόδου της Δύσης» από τον John M . Hobson.

Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με το Αλφαβητικό - Θεματικό Ευρετήριο 2014.


«Θ.» 2.1.15