… των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή (Νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός. Εθνικιστικές χίμαιρες στην εποχή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης) σχολιάζει τη διεθνή και εσωτερική συγκυρία, όπως αυτή διαμορφώνεται αφενός από την άνοδο ενός ξενοφοβικού εθνικιστικού νεοφιλελευθερισμού υπό το σύνθημα «πρώτα η χώρα» και αφετέρου από τον παγιωμένο «λαϊκισμό του Κέντρου», που εκθειάζει την «ανάπτυξη» και το «ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Το παρόν τεύχος είναι αφιερωμένο στην επικαιρότητα του Κεφαλαίου του Καρλ Μαρξ, 150 χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου τόμου του.

Τα τρία πρώτα άρθρα αναλύουν όψεις αλλά και ανοιχτά ζητήματα των αναπτύξεων που περιέχονται στο Κεφάλαιο: Ετιέν Μπαλιμπάρ, Ο καπιταλισμός του Μαρξ και ο δικός μας. Παναγιώτης Σωτήρης, Ξαναδιαβάζοντας το Κεφάλαιο στα 150! Michael Heinrich, Σχετικά με τον Μαρξικό «νόμο για την πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους». Ζητήματα λογικής θεμελίωσης. Ακολουθούν οι μελέτες του Γιώργου Σταμάτη, Για τη νέα μετάφραση του πρώτου τόμου του Κεφαλαίου του Karl Marx και του Γιάννη Μηλιού, Η πρόσληψη του Κεφαλαίου στην Ελλάδα.

Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με το άρθρο του Δημήτρη Χαροντάκη, Ο λεξικογράφος Παντελής Πουλιόπουλος και το Σοσιαλιστικόν Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν των αδελφών Πουρνάρα, το οποίο εισάγει τον αναγνώστη στα Λήμματα στο Σοσιαλιστικόν Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν της Φιλοσοφίας, της Κοινωνιολογίας και της Πολιτικής, τα οποία συνέγραψε ο Παντελής Πουλιόπουλος και δημοσιεύθηκαν το 1928 στο εν λόγω «Λεξικόν» με τα αρχικά του.

«Θ.» 29.3.2017