... των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή (Το πολιτικά αδιανόητο της τρομοκρατίας), αναλύει τα πολιτικά και ιδεολογικά αποτελέσματα που προέκυψαν μετά την αιματηρή επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.
Ακολουθεί το άρθρο του Γιάννη Μηλιού, Ιμπεριαλισμός και "νέα τάξη πραγμάτων". Μια ανακεφαλαίωση, στο οποίο ασκείται κριτική στις κυρίαρχες αντιλήψεις για τον ιμπεριαλισμό, μέσα από τις οποίες αναπαράγεται στην ελληνική Αριστερά μια στρεβλή εικόνα "πάλης των εθνών", ξένη με τη μαρξιστική θεωρία και ανάλυση.
Έπονται δύο άρθρα που αναλύουν την πολιτική σημασία της διχοτομίας ανάμεσα σε "δημόσιες" και "ιδιωτικές" μορφές συλλογικής δράσης: Ο Δημήτρης Δημούλης, ("Κοινωνία πολιτών" και κοινωνικός μετασχηματισμός. Από τη φιλανθρωπία στον αντικαπιταλισμό) εκκινεί από τις θεωρητικές συζητήσεις για το χωρισμό κράτους και κοινωνίας για να ερμηνεύσει τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά των κινημάτων που αντιπαρατίθενται σήμερα στον νεοφιλελευθερισμό και τον καπιταλισμό, ενώ ο Χρόνης Πολυχρονίου, (Η ιδεολογία του εθελοντισμού: Μια κριτική) καταδεικνύει το συντηρητικό χαρακτήρα των προσπαθειών που κάνουν οι κυβερνήσεις, ώστε ο εθελοντισμός να έρθει και πάλι στην επιφάνεια, ως εναλλακτική λύση απέναντι στις κοινωνικές πολιτικές του κράτους.
Η μελέτη των Π. Μάρκου, Κ. Μάρκου και Μ. Αρναουτέλη που ακολουθεί, (Οι "νέοι διεθνείς κίνδυνοι" και το πρόβλημα της ασφάλειας στη σημερινή συγκυρία), καίτοι γράφτηκε πριν, αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, διότι καταγράφει και αναλύει κριτικά τους άξονες πολιτικής των δυτικών κρατών για την τρομοκρατία και τους άλλους "διεθνείς κινδύνους".
Στη συνέχεια, οι Σεντάτ Αϋμπάρ και Κώστας Λαπαβίτσας αναλύουν την πρόσφατη τουρκική κρίση, δείχνοντας ότι αυτή οδηγεί την τουρκική οικονομία και κοινωνία ένα ακόμη βήμα προς τον αυταρχισμό της ελεύθερης αγοράς, ο Θοδωρής Πελαγίδης εξετάζει τις διεθνείς μεταναστευτικές ροές για να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσον υφίσταται η παγκοσμιοποίηση των ροών εργασίας, ενώ οι Νίκος Γραμματικός και Δημήτρης Κατσορίδας, (Παγκοσμιοποίηση και σύγχρονη ελληνική διανόηση: Μια πραγματικότητα, ένα ιδεολόγημα ή μια πολιτική;) ασκούν κριτική στις περί παγκοσμιοποίησης απόψεις της μερίδας εκείνης της ελληνικής διανόησης, που σχετίζεται με τη χάραξη της κυβερνητικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με την παρουσίαση από τον Παναγιώτη Σωτήρη του βιβλίου: Κριτική του σοβιετικού σχηματισμού, του Κώστα Κάππου.
Οι Θέσεις συζητούν με τους αναγνώστες τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.theseis.com

"Θ.", 30.09.01